Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hagen betalade miljoner – från polisens lokaler

Tom Hagens advokat Svein Holden om frisläppandet.
Tom Hagen misstänks för inblandning i mordet på sin fru Anne-Elisabeth Hagen.Foto: TORBJØRN OLSEN / EPA TT NYHETSBYRÅN
Anne-Elisabeth Hagen försvann för 18 månader sedan.Foto: HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Efter att Anne-Elisabeth Hagen försvann i oktober 2018 dök det i parets hem upp ett hotbrev där Tom Hagen krävdes på 90 miljoner norska kronor för att hans fru skulle överleva.Foto: ØRN E. BORGEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Den norska miljardären Tom Hagen, misstänkt för inblandning i mordet på sin fru Anne-Elisabeth Hagen, köpte kryptovaluta för 25 miljoner norska kronor – och förde över 10 miljoner till de påstådda kidnapparna.

Överföringen skedde med polisens godkännande från deras lokaler, enligt norska Dagbladet.

Efter att Anne-Elisabeth Hagen försvann i oktober 2018 dök det i parets hem upp ett hotbrev där Tom Hagen krävdes på 90 miljoner norska kronor för att hans fru skulle överleva.

I februari 2019 tog Tom Hagen hjälp för att köpa kryptovalutan Monero till ett värde av drygt 25 miljoner norska kronor, motsvarande drygt 24,15 miljoner svenska kronor, skriver Dagbladet. 

Anledningen var att en snabb utbetalning skulle kunna genomföras om situationen blev kritisk. Han ska inte själv vara tillräckligt tekniskt kunnig för att genomföra ett sådant köp, säger källor till tidningen.

Tom Hagen köpte kryptovaluta för 25 miljoner

Fem månader senare, i juli 2019, överfördes så motsvarande 10 miljoner norska kronor till de påstådda kidnapparna. Det skedde från den norska polisens lokaler, med deras godkännande, enligt Dagbladet.

Meningen var att de skulle försöka spåra mottagarna av kryptovalutan.

Utbetalningen skedde kort efter att Tom Hagens dåvarande advokat fått meddelande om att Anne-Elisabeth Hagen var i livet, men att kidnapparna nu krävde en del av lösensumman.

Polischef Ida Melbo Øystese.Foto: TERJE PEDERSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Polisen vill inte kommentera Dagbladets uppgifter, men chefen för polisdistrikt Öst, Ida Melbo Øystese, uppger i ett pressmeddelande att de har fullt fokus på fallet.

– Det har varit, och är, en krävande utredning, speciellt eftersom vi tror att någon medvetet har gått in för att vilseleda polisen, säger hon, enligt Dagbladet.

Greps i slutet av april

Tom Hagen greps i slutet av april misstänkt för mord eller medhjälp till mord på hustrun. Förra veckan släpptes han från häktet, men misstankarna mot honom kvarstår. Han nekar till anklagelserna.

Även en man i 30-årsåldern greps i utredningen förra veckan, men släppts fri några dagar senare. Även där kvarstår misstankarna om mord alternativt medhjälp till mord.

Han uppges ha en relation till Tom Hagen, samt ha kunskaper om IT och kryptovalutor.

Expressens krimkrönikör kommenterar norska polisen misslyckande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.