Prinsessan Birgitta med maken "Hansi" Johann Georg prins von Hohenzollern. Foto: Stefan LindblomPrinsessan Birgitta med maken "Hansi" Johann Georg prins von Hohenzollern. Foto: Stefan Lindblom
Prinsessan Birgitta med maken "Hansi" Johann Georg prins von Hohenzollern. Foto: Stefan Lindblom
Kungen och drottningen lämnar Sverige på fredag för att flyga ner till Tyskland och begravningen. Foto: Jonas Ekströmer/TtKungen och drottningen lämnar Sverige på fredag för att flyga ner till Tyskland och begravningen. Foto: Jonas Ekströmer/Tt
Kungen och drottningen lämnar Sverige på fredag för att flyga ner till Tyskland och begravningen. Foto: Jonas Ekströmer/Tt
Hagasessorna Christina, Desiree, Birgitta och Margaretha samlade på bröllop. Foto: Sven LindwallHagasessorna Christina, Desiree, Birgitta och Margaretha samlade på bröllop. Foto: Sven Lindwall

Hagasessorna Christina, Desiree, Birgitta och Margaretha samlade på bröllop.

 Foto: Sven Lindwall
Dödsannonsen för Hansi.Dödsannonsen för Hansi.

Dödsannonsen för Hansi.

Hagasessorna åker till Hansis begravning

Publicerad

Kungen och drottningen åker på begravningen av prinsessan Birgittas make "Hansi" Johann Georg prins von Hohenzollern.

Hovet bekräftar också att Hagasessorna prinsessan Désirée och prinsessan Christina flyger ner till Tyskland.

Den sista stunden för prinsen kommer vara helt privat i bara familjens närvaro. Samtidigt ska han hedras i Sverige.

Det var i onsdags för en vecka sedan som kungafamiljen miste en familjemedlem - samma dag som prins Oscar kom till världen.

Birgittas make Johann Georg prins von Hohenzollern på ett sjukhus i München efter en tids sjukdom och det ska, enligt uppgift, ha varit i sviterna av hjärtproblem.

Hovet bekräftar nu att begravningen av "Hansi" Johann Georg prins von Hohenzollern är nu på lördag i Hedingers kyrka i Sigmaringen i Tyskland. Det var Johann Georg prins von Hohenzollern hembygd och han ska nu läggas till sista vilan i familjekyrkan Hedinger.

Kungen och Silvia flyger ner till begravningen

Kungen och drottningen lämnar Sverige på fredag för att flyga ner till Tyskland och begravningen. Hovet har inte bekräftat tiden för ceremonin, men enligt uppgift är det vid 12.00 på lördag.

Prinsessan Birgitta och barnen Carl Christian, Desirée och Hubertus ska självklart med sina respektive familjer vara med vid begravningen. Hovet bekräftar också att Hagasessorna - prinsessan Birgittas systrar - flyger till Tyskland.

Prinsessan Christina flyger tillsammans med kungaparet från Sverige. Även prinsessan Désirée och hennes make Niclas Silfverschiöld ska vara närvarande när "Hansi" läggs till sista vilan. Den enda av Hagasessorna som inte kommer är prinsessan Margaretha. Hon bor sedan länge i England och representeras i stället vid begravningen av sin dotter Sybilla von Dincklage.

Hansi hedras i Stockholm

I samband med begravningen ska prinsessan Birgittas make hedras och minnas i Stockholm. Mellan klockan 12.00 till 13.00 kommer det att ske en Serafimerringning i Riddarholmskyrkan i Stockholm. En Serafimerringning pågår oavbrutet under en timme och sker på begravningsdagen för något som mottagit Serafimerorden, i det här fallet prinsessan Birgittas make, eller en riddare.

Samtidigt kommer prinsessan Birgittas makes Serafimersköld att föras ut från Stockholms slott till Riddarholmskyrkan. Det är grenadjärerna från Livgardet som kommer att göra den ceremonin.

Dödsannonsen: "I djupaste sorg"

Familjen har bestämt att begravningen på lördag i Tyskland är stängd, men den som vill hedra prinsessan Birgittas make kan vid lunch på lördag vara inne i Riddarholmskyrkan under Serafimerringningen.

Det var i maj 1961 som Birgitta och prins Johann Georg av Hohenzollern gifte sig i Stockholm. Vigseln var i Rikssalen på Stockholms slott och sedan en kyrklig vigsel i Sigmaringen i Tyskland. Det var den 23 maj, två dagar före bröllop i Stockholm, som Johann Georg prins von Hohenzollern fick sin Serafimersköld. Den som nu ska bäras ut på lördag.

I veckan som gick gjorde också familjen sin dödsannons för sin älskade prins. I den står "I djupaste sorg" och direkt under: "Birgitta". Sedan deras barn med sina familjer.

Längst ner poängterar prinsessan Birgitta att "begravningen sker i kretsen av bara de närmaste."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag