Den misstänkte Hagamannen häktades i fredags.
Den misstänkte Hagamannen häktades i fredags.

Hagamannen tog troféer från offren

Publicerad
Uppdaterad
UMEÅ. Hagamannen överföll och våldtog.
Polisen misstänker även att han tagit med sig offrens handväskor och andra personliga ägodelar från brottsplatserna.
- Det kan vara ett sätt att säga "jag vet var du bor", säger Niklas Långström, expert på sexförbrytare.
Vid flera överfall har Hagamannen, som misstänks vara den häktade Niklas Lindgren, 33, försökt få med sig kvinnornas handväskor och personliga ägodelar. I september 1999 våldtogs en 26-årig kvinna på väg hem till sin bostad, och Hagamannen fick med sig hennes väska. När en 18-årig kvinna överfölls samma år slet han av henne handväskan. En av de kvinnor som blev Hagamannens offer har berättat om obehaget och rädslan efter att han tagit hennes handväska. - Under alla dessa år har hon levt med vetskapen att han vetat vem hon är och var hon bott, säger en källa till Expressen.

"Makt över den personen"

Att ta med sig saker från offren förekommer bland en viss typ av överfallsvåldtäktsmän. - Det kan vara ett sätt att visa att man vet vem offret är och att man har makt över den personen även efter överfallet, säger Niklas Långström, docent vid Karolinska institutet och expert på sexbrottslingar. En handväska är emotionellt viktig för många. - I väskan finns kanske intimprodukter och smink, men också telefonbok och mobiltelefon - saker som talar om vem du är, säger Niklas Långström.

Ger polisen en bild

Väskan eller den stulna ägodelen kan också bli en trofé för våldtäktsmannen. - Den påminner honom om vad han har gjort, och kan få honom att känna samma upphetsning, kontroll och makt som vid övergreppet. Ett sätt för polisen att få en bild av en okänd förövare av grova brott är att göra gärningsmannaprofiler. En annan metod är länkning, där man tittar på speciella detaljer och det som är gärningsmannens signatur. Spaningsledningen i Umeå har tidigare berättat att Hagamannens signatur är mycket speciell. - Man kan utgå från att det han gör är ovanligt även bland sexualbrottslingar, säger Niklas Långström.

Liten risk för upptäckt

Exempel på signaturer är att förövaren säger något speciellt, behandlar eller förnedrar offret på ett särskilt sätt, tillfogar vissa skador eller lämnar kvar något vid brottsplatsen. Något som kan avgöra om våldtäktsmannen sparar sin troféer beror på hur stora risker han är beredd att ta - och om han har tillgång till privata utrymmen där risken för upptäckt är liten. Polisen i Umeå vill inte närmare berätta vad som har försvunnit från offren. - Det är den typ av uppgift vi inte kan kommentera i dag, säger polisens presstalesman John Forsberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag