Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hagamannen slagen – rättegång mot tre män

Hagamannen Niklas Lindgren, 43, slogs i huvudet med en golfklubba och misshandlades med sparkar och knytnävsslag.Foto: Stefan Söderström
De åtalade i rätten.Foto: Mikael Sjöberg
Ändan av golfklubban har aldrig hittats, bara den del vi ser på bild. Foto: Polisen
Tröjan som Niklas Lindgren hade på sig vid misshandeln.Foto: Polisen
På måndagen startar rättegången mot tre män som misstänks för grov misshandel.

Vid lunchtid på lördagen startade rättegången mot tre män som misstänks för grov misshandel av Hagamannen, Niklas Lindgren, 43.

Av säkerhetsskäl finns Hagamannen inte på plats i rättssalen utan deltar via videolänk.

Niklas Lindgren kräver skadestånd på drygt 175 000 kronor för misshandeln.

Tre män, 21, 23 och 24 år, står åtalade för grov misshandel av Niklas Lindgren, mer känd som Hagamannen. Vid klockan 12 på måndagen startade rättegången i Luleå tingsrätt men av säkerhetsskäl deltar inte Hagamannen personligen utan via videolänk.

Det framgår det att Niklas Lindgren vägrar synas i bild via videolänken med hänvisning till hans säkerhet. Under rättegången hörs endast hans röst som redogör för tiden då han kom till orten i Norrbotten.

– Jag höll låg profil och höll mig inte så mycket ute i samhället, säger han, och fortsätter: det tisslades och tassades om var jag bodde.

Åklagaren Klara Dahlström börjar med att gå igenom gärningsbeskrivningen och påtalar att våldet varit grovt och skett med en golfklubba. De åtalade nekar till brott.

– Han har inte varit på platsen vid tiden för misshandeln, säger försvararen för en av de åtalade.

De tre misstänkta männen är hemmahörande i Gästrikland och misstänks ha gått loss på Niklas Lindgren med sparkar och knytnävsslag efter att ha slagit honom med en golfklubba på ett elevhem i norrbotten.

I samband med misshandeln bröts Niklas Lindgrens näsben och han fick sårskador, blödningar i läpparna och hudblödningar det framgår av åtalet som tidigare släppts. I förhör har Niklas Lindgren själv beskrivit vad som skett.

Enligt honom ska de ha skrikit "du ditt jävla äckel, dig ska vi döda" samtidigt som misshandeln pågick.

De misstänkta pekades ut efter konfrontationer. Sju-åtta personer fick bära likadana kläder och sedan kunde Niklas Lindgren se dem från ett angränsande rum. I varje grupp fanns en av de som nu är åtalade.

Slogs med en golfklubba

Niklas Lindgren frigavs den 28 juli efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff för serievåldtäkterna i Umeå. Misshandeln av honom inträffade på ett elevhem i Norrbotten, där Niklas Lindgren bosatt sig efter frigivningen, den 22 augusti.

I förhören med Niklas Lindgren ger han sin bild av händelseförloppet.

Han var på väg till sin övervakare för att dricka kaffe och stötte ihop med ett antal personer på skolans parkeringsplats. Han förstod att de ville honom illa och försökte fly - men gruppen kom i fatt och överföll honom genom att slå honom med en golfklubba i huvudet.

Under rättegången framgår det att det pratades mycket om Niklas Lindgren på platsen där han var nyinflyttad för att studera. Det var mycket rörelse kring hans adress. En stund innan gärningen befann sig ett antal personer nära huset för att reka, enligt åklagaren.

Efter misshandeln tog Niklas Lindgren skydd i sin lägenhet och gänget som genomfört misshandeln flydde från platsen.

Åklagaren Klara Dahlström har beskrivit misshandeln som brutal och enligt henne har den skett gemensamt och i samförstånd mellan de inblandade.

Ett par dagar efter misshandeln skröt en man i 30-årsåldern i sociala medier om att det var hans golfklubba som användes vid attacken vilket fick polisen att rikta misstankar mot honom. Mannen greps och anhölls - men släpptes efter beslut av åklagare,

Tre åtalas

Senare blev polisen intresserade av de tre yngre männen som nu står åtalade. En ledtråd som ledde polisen fram till de misstänkta männen var en upphittad mobiltelefon utanför skolan.

21 åringen och 23 åringen har tidigare meddelat att de förnekar brott.

– Jag har inte sett åtalet ännu. Men jag vet vad han har sagt tidigare under förundersökningen, och han har kvar samma inställning, att han förnekar gärningen, sa 21 åringens advokat Göran Lundvik i samband med att åtalet offentliggjordes.

Advokat Hans Östberg försvarar 23-åringen, som var elev på samma skola som Niklas Lindgren, som misstänks för misshandeln. Han redovisade då sin klients inställning så här:

– Han har ju förnekat brott hela tiden och har ingen annan inställning i dag, säger Hans Östberg.