Niklas Lindgren känd som Hagamannen, har genom sin kontaktman sökt bidrag för att kunna ta körkort när han släpps fri. Foto: Stefan SöderströmNiklas Lindgren känd som Hagamannen, har genom sin kontaktman sökt bidrag för att kunna ta körkort när han släpps fri. Foto: Stefan Söderström
Niklas Lindgren känd som Hagamannen, har genom sin kontaktman sökt bidrag för att kunna ta körkort när han släpps fri. Foto: Stefan Söderström
Efter frigivningen vill Hagamannen flytta hem till Umeå. Men Övervakningsnämnden sa nej och bestämde att han inte ska få vistas i Umeå eller kranskommunerna under det första året. Men Niklas Lindgren överklagade och fick bifall från tingsrätten. Foto: Christian ÖrnbergEfter frigivningen vill Hagamannen flytta hem till Umeå. Men Övervakningsnämnden sa nej och bestämde att han inte ska få vistas i Umeå eller kranskommunerna under det första året. Men Niklas Lindgren överklagade och fick bifall från tingsrätten. Foto: Christian Örnberg
Efter frigivningen vill Hagamannen flytta hem till Umeå. Men Övervakningsnämnden sa nej och bestämde att han inte ska få vistas i Umeå eller kranskommunerna under det första året. Men Niklas Lindgren överklagade och fick bifall från tingsrätten. Foto: Christian Örnberg

"Hagamannen" får bidrag till ett körkort

Publicerad

Niklas Lindgren, Hagamannen, är snart en fri man.

Kriminalvården har nu beviljat honom bidrag för att kunna ta körkort, berättar Aftonbladet.

Detta för att öka den dömde serievåldtäktsmannens möjlighet till jobb.

Expressen har tidigare berättat hur Niklas Lindgren fått igenom att han ska få flytta hem till Umeå, där han begick sina grova överfallsvåldtäkter, när han blir villkorligt frigiven den 28 juli.

Nu berättar Aftonbladet att Hagamannen har fått ytterligare en önskan uppfylld: han har genom sin kontaktman sökt bidrag för att kunna ta körkort när han släpps fri. Och nu har Kriminalvården beviljat honom ett bidrag om 3 500 kronor.

De grundar beslutet på att körkort är ett krav för den utbildning som Niklas Lindgren ska påbörja i augusti – och även ett krav inom det yrke han ska utbilda sig till.

När Lindgren släpps har han avtjänat två tredjedelar av det 14-åriga fängelsestraff som han dömdes till 2006 – efter att under sex år ha utfört brutala överfallsvåldtäkter som satte skräck i Umeå.

Får bosätta sig i Umeå

Efter frigivningen vill Hagamannen flytta hem till Umeå. Men Övervakningsnämnden sa nej och bestämde att han inte ska få vistas i Umeå eller kranskommunerna under det första året.

Men Niklas Lindgren överklagade och fick bifall från tingsrätten.

Han får bosätta sig i sin gamla hemstad.

Enligt Kriminalvårdens bedömning är risken hög att Niklas Lindgren återfaller i brott.

– Den största risken är att han återfaller i våldsbrott. Han är dessutom en erkänt våldsam person när han får alkohol i sig. Då ökar den här sannolikheten till 40-45 procent. Det är klart oroande att han vägrat genomgå behandlingsprogrammen, sa Tage Alalehto, tidigare till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag