Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Hagamannen" får bidrag till ett körkort

Niklas Lindgren känd som Hagamannen, har genom sin kontaktman sökt bidrag för att kunna ta körkort när han släpps fri. Foto: Stefan Söderström
Efter frigivningen vill Hagamannen flytta hem till Umeå. Men Övervakningsnämnden sa nej och bestämde att han inte ska få vistas i Umeå eller kranskommunerna under det första året. Men Niklas Lindgren överklagade och fick bifall från tingsrätten. Foto: Christian Örnberg

Niklas Lindgren, Hagamannen, är snart en fri man.

Kriminalvården har nu beviljat honom bidrag för att kunna ta körkort, berättar Aftonbladet.

Detta för att öka den dömde serievåldtäktsmannens möjlighet till jobb.

Expressen har tidigare berättat hur Niklas Lindgren fått igenom att han ska få flytta hem till Umeå, där han begick sina grova överfallsvåldtäkter, när han blir villkorligt frigiven den 28 juli.

Nu berättar Aftonbladet att Hagamannen har fått ytterligare en önskan uppfylld: han har genom sin kontaktman sökt bidrag för att kunna ta körkort när han släpps fri. Och nu har Kriminalvården beviljat honom ett bidrag om 3 500 kronor.

De grundar beslutet på att körkort är ett krav för den utbildning som Niklas Lindgren ska påbörja i augusti – och även ett krav inom det yrke han ska utbilda sig till.

När Lindgren släpps har han avtjänat två tredjedelar av det 14-åriga fängelsestraff som han dömdes till 2006 – efter att under sex år ha utfört brutala överfallsvåldtäkter som satte skräck i Umeå.

Får bosätta sig i Umeå

Efter frigivningen vill Hagamannen flytta hem till Umeå. Men Övervakningsnämnden sa nej och bestämde att han inte ska få vistas i Umeå eller kranskommunerna under det första året.

Men Niklas Lindgren överklagade och fick bifall från tingsrätten.

Han får bosätta sig i sin gamla hemstad.

Enligt Kriminalvårdens bedömning är risken hög att Niklas Lindgren återfaller i brott.

– Den största risken är att han återfaller i våldsbrott. Han är dessutom en erkänt våldsam person när han får alkohol i sig. Då ökar den här sannolikheten till 40-45 procent. Det är klart oroande att han vägrat genomgå behandlingsprogrammen, sa Tage Alalehto, tidigare till Expressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!