Hagamannen anmäler Expressen för publicering

Publicerad
Uppdaterad
Expressens publicering av namn och bild på den misstänkte Hagamannen i Umeå har anmälts till pressombudsmannen (PO).
- Eftersom det blivit debatt kring publiceringen är det bra att den prövas, säger tidningens chefredaktör Otto Sjöberg.
Det är den misstänkte 33-åringen som gjort anmälan genom sitt ombud Leif Silbersky. - Jag anser att Expressen har brutit mot alla pressregler som gäller, säger Silbersky. Dagen efter det att polisen gripit den man som misstänks för att under flera år ha begått en rad brutala kvinnoövergrepp i Umeå, fanns hans bild och namn på kvällstidningens löpsedlar.

Många reaktioner

Nu vill Leif Silbersky att Pressens Opinionsnämnd (PON) ska avgöra om detta strider mot de pressetiska regler som bland annat framhåller vikten av att vara försiktig med publicering av bilder eller namn som kan skada människor. Bara den som själv anser sig ha blivit illa behandlad av medierna kan lämna in en anmälan till PO men många har ändå hört av sig dit efter det att Expressen avslöjat den misstänkte Hagamannens identitet. - I det här fallet har det varit osedvanligt mycket reaktioner i form av telefonsamtal och mejl, säger PO Olle Stenholm.

Konfrontation

Förutom det att den misstänkte Hagamannen tvingats att skylta med namn och bild innan han ens hade blivit häktad, vänder sig Leif Silbersky också mot att publiceringen kan äventyra utredningen. Den misstänkte Hagamannen har till sin försvarare sagt att eftersom han är oskyldig så har han inte något emot att ställa upp på en vittneskonfrontation tillsammans med ett antal andra män med liknande utseende. - Den rätten har vi ju nu blivit fråntagna med slagkraft eftersom hans bild har tapetserats ut i Umeå med omgivning, säger Silbersky. Men enligt Otto Sjöberg var möjligheterna att genomföra en vittneskonfrontation redan påverkade genom att polisen släppt en fantombild på Hagamannen. - Man måste komma ihåg att pressen inte har samma uppdrag som polisen. Polisen utreder och vi ska rapportera, säger han. Thomas Eriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag