Hade inte cancer - men behandlades i två år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gävle sjukhus.
Foto: Samuel Unéus

I två år genomgick kvinnan en krävande cancerbehandling.

Efter två år visade sig diagnosen vara fel. Men då hade behandlingen redan gett kvinnan svåra skador.

– Vi är väldigt ledsna för det här och önskar att vi hade det ogjort, säger Lars-Göran Holtby, chefsläkare på Gävle sjukhus, till Arbetarbladet.

Efter att i mitten av 2000-talet ha genomgått en behandling mot bröstcancer fick kvinnan, som är i 60-årsåldern, ont i ryggen.

En röntgen visade att cancern spridit sig till skelett, lever samt andra inre organ. Strålbehandling och cellgifter sattes in i en behandling som pågick under två år, skriver Arbetarbladet..

Vården gav allvarliga biverkningar. Kvinnan drabbades av grav benskörhet. Hon blev även fumlig och ostadig på händerna. Och vid en undersökning upptäcktes förändringar på lillhjärnan, något som orsakats av cellgifterna.

Hade inte spridit sig

Läkarna började misstänka att något inte stod rätt till. Mycket riktigt visade det sig att cancern aldrig hade spridit sig till skelett och inre organ.

– I dag tar man vävnadsprover för att avgöra om det verkligen är dottertumörer men det gjorde man inte enligt de nationella riktlinjer som fanns då. Man gick på vad röntgenbilderna visade, säger Lars-Göran Holtby, chefsläkare på Gävle sjukhus, till Arbetarbladet.

Sjukhuset har nu gjort en Lex Maria-anmälan till socialstyrelsen.

Kvinnan kommer att få leva resten av sitt liv med de skador som den felaktiga behandlingen orsakade.

– Vi är väldigt ledsna för det här och önskar att vi hade det ogjort, säger Lars-Göran Holtby till Arbetarbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.