Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hade inrett källaren – för att låsa in barn

Den norska polisen har gripit en man, misstänkt för att ha planerat barnarov i Norge och Sverige.

Mannen hade ett ljudisolerat "barnrum" i källaren och en lista med namn på 70 barn i Norge och Sverige - och har besökt deras adresser som han hittat på föräldrarnas Facebook, enligt Verdens Gang.

Familjer som bor i området där mannen ska ha bott är chockade över beskedet.

– Det var verkligen ingen trevlig meddelande att få, men det är bra att vara medveten om det också, säger mamman i familjen till TV2.

Polisen i Norge tycks ha avvärjt ett försök till barnarov, enligt norska medier.

En man i 40 årsåldern i norska Vestoppland greps i maj efter att polisen misstänkte att han kartlagt barn i Norge och Sverige på sociala medier. Bland annat ska han ha hittat barnen via föräldrarnas Facebooksidor.

I samband med en husrannsakan hos mannen gjorde man ännu en chockerande upptäckt. I mannens källare hittade polisen ett ljudisolerat, låsbart rum med en barnsäng och toalett. På bilderna syns även hur det i det trånga rummet finns leksaker och ett kylskåp, vilket norska VG var först med att rapportera om.

Enligt polisen är rummet utformat för att hålla barn i fångenskap. Det finns dock inget tecken på att något barn har hållits i fångenskap rapporterar norska TV2.

– Rummen är avsett att innehålla barn under längre tid. Där finns sängkläder och användbar toalett. Det finns Lego i hyllorna och kylskåp med lite mat, säger Julie Dalsveen, åklagare i Vestopplands polisdistrikt.

TV2 har varit i kontakt med en familj som bor bara några hundra meter från huset där mannen bor. De har själva två barn som är 10 och 12 år gamla. De tycker att det är skrämmande att veta att en person som kan vara kapabel till at skada barn bor så nära.

– Det var verkligen ingen trevlig meddelande att få, men det är bra att vara medveten om det också, säger mamman i familjen till TV2.

Samarbetat med svensk polis

Polisen fann även bilder på nakna barn i mannens hem samt beslagtagit en batong hos honom.

Dessutom ska man ha hittat en GPS hemma med 70 inlagda adresser till barn som mannen ska ha hittat och kartlagt via sociala medier. Barnen är boende i både Norge och Sverige och många av adresserna i GPS: sen hade även barnens namn inlagda. I 48 olika hyrbilar ska den misstänkte mannen ha kört till barnens adresser under åren 2011-2014.

Den norska polisen har samarbetat med svensk polis och Interpol för att kontrollera mannens rörelser - och för att utreda om han har gjort något olagligt i Sverige, uppger VG.

– Den misstänkte har spårat upp adresser där det bor barn, han har hyrt bilar och kört mot adresserna. Det bör vara en tankeställare när folk lägger ut upplysningar om sig själva och sina barn på sociala medier, säger Julie Dalsveen.

Norska TV2 har publicerat en karta över Norge och Sverige, som är baserad på GPS-data från de bilar som mannen ska ha använt när han kartlade barnen - där framgår flera rödmarkerade områden i Sverige där mannen ska ha befunnit sig.

Ett av områdena är Dalarna - på polisens ledningscentral känner man inte till uppgifterna.

– Det är ingenting som vi känner till här, säger Anders Nordlander på Dalapolisens ledningscentral.

Regionalt polissamarbete

På polisens nationella operativa avdelning, NOA, säger man att man själva inte har varit inkopplade i polisarbetet. Enligt dem rör det sig om ett polisiärt samarbete över landsgränserna på regional nivå.

– Noa har inte varit inkopplade i detta och har inga kunskaper om ärendet alls, säger Stephan Ray vid Noas presstjänst.

Den misstänkte greps i maj och satt häktad fram till mitten av juli, då han släpptes med anmälningsplikt. Mannen arbetar i ett statligt företag och tidigare jobbat på minst två skolor och ett fritidshem.