Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hade hemligt register med utsatta kvinnor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här intervjuar "Studio Ett" en av kvinnorna i som finns med i registret. När hon ringer till polisen för att fråga om registret så nekar flera poliser att det finns..
Foto: Bo-Göran Bodin

Misshandlade och hotade kvinnor har förts in i ett hemligt register hos Stockholmspolisen.

I registret som funnits i tio år finns över 2 000 kvinnor och där finns information om kvinnorna, deras barn, familjeförhållande och livssituation, avslöjar "Studio Ett" i dag.

- Detta är helt sjukt, så vansinnigt kränkande, säger en av kvinnorna, som registrerats, till "Studio Ett".

Förra hösten skakades polisen av nyheten att över 4 000 romer registrerats i ett register. Nu kan "Ekots" reportrar Bo-Göran Bodin och Alexander Gagliano avslöja att Stockholmspolisen fört ett hemligt register över misshandlade och hotade kvinnor.

Diagnoser och egenskaper

Där har polisen noterat integritetskränkande uppgifter om kvinnorna, så som diagnoser, personliga egenskaper, privata intressen, religion och etnicitet.

En av de kvinnor som registrerats anmälde sin dåvarande sambo för misshandel för tre år sedan och i registret står det att målsägande har borderline, är bipolär, har utsatts för pedofili i unga år och att hon träffade sin dåvarande sambo på Hultsfred.

- Det står ingenting om själva misshandeln eller något kring situationen, det här handlar bara om att jag har diagnoser. Det här är bara fucked up på alla sätt, säger kvinnan i en intervju i "Studio Ett".

Christian Agdur, polismästare i Södertörns distrikt, bekräftar att ett register finns. Han menar att syftet är att ha ett gott underlag och kunskap om kvinnornas situation för att kunna skydda dem bättre i framtiden.

Tillståndet gick ut 2010

Men experter menar det motsatta. Gun Heimer, professor vid Nationellt centrum för kvinnofrid, menar att man i stället borde kartlägga förövaren i stället får målsägande.

Christian Agdur säger till "Ekots" reportrar att man har tillstånd för registret. Men det är felaktigt. Tillståndet gick ut 2010 och enligt "Studio Ett" ger det endast polisen rätt att registrera gärningsmännen - inte målsägande.

- Det var den information jag fick inför intervjun. Jag bad om ett underlag och vad det var för register. Sedan visade det sig att tillståndet gått ut. Det får prövas eftersom vi har anmält detta och om det är så att vi har agerat felaktigt i upprättandet eller upprätthållandet ska det utredas av våra interninredare. Men vår uppfattning är att vi agerat enligt det tillstånd som finns men att det löpt ut i tid, säger Christian Agdur till Expressen.

FAKTA

Reportern om registret

Bo-Göran Bodin, reporter, menar att registret verkar vara väldigt känsligt inom polisen.

- Vi ville kontrollera om det bara var hemligt för oss eller om man håller det hemligt för de här kvinnorna som man påstår sig hjälpa. Därför testade tillsammans med en av kvinnorna att hon fick ringa polisen. Det är långa samtal och hon beskriver detaljerat vad hon fått höra. Man försäkrar henne att det inte stämmer, att det vore olagligt. Jag har svårt att dra någon annan slutsats än att de förstår att det inte är okej, för varför skulle man annars ljuga om det, säger han.

FAKTA

Två andra kvinnor som registrerats

Kvinna 1. Flyttade 60 mil för att komma bort från sin sambo. I registret står det att hon träffade sin sambo på ett behandlingshem för nio år sedan och att hon är med i Jehovas vittnen.

Va, jag fattar absolut ingenting. för det första har vi inte träffats på ett behandlingshem och jag är inte döpt så jag är inget Jehovas vittne. Vem som har sagt det här kan jag inte svara på, säger hon i "Studio Ett".

Hon menar att allt är påhitt.

Det är förtal mot mig egentligen och jag blir väldigt upprörd. Det här tror man ju är på 1800-talet, fortsätter hon i programmet.

Kvinna 2. Var tidigare gift med en man som hon flera gånger anmält för misshandel. I registret ska det stå att hon gjort flera upprepade anmälningar sedan 2004, stor alkoholproblematik, att målsägande har två söner varav den ena är tvångsintagen på psyket.

Fy fan rent ut sagt. Det här är sant, säger hon i "Studio Ett".

Hon förstår dels inte varför hennes söners namn skrivs ut i registret.

Jag blir bara ledsen, jag blir skitledsen. Vad fan har han med det att göra, det är helt horribelt, säger hon i "Studio Ett".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.