Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hade 73 katter
i trerummaren

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Länsstyrelsen

Stanken av ammoniak var påtaglig redan trapphuset.

Inne i mannens lägenhet i Luleå gjordes en makaber upptäckt: 73 katter och två hundar levde tillsammans i urin och avföring.

Länsstyrelsen gjorde redan i juli förra året en kontroll hos mannen, som är i 45-årsåldern. Mannen förbjöds då ha fler än nio fullvuxna katter i lägenheten.

Den 18 januari utfördes en kontroll med handräckning från polisen, detta efter att mannen tidigare i januari vägrat släppa in länsstyrelsens djurskyddshandläggare.

I trerummaren på Hertsön i Luleå levde 73 katter och två hundar bakom fördragna persienner.

Golven var fulla med pälstussar och skräp i form av bland annat gamla foderpåsar, matförpackningar, plastpåsar och papperskassar. Katterna var skygga, endast en gick att närma sig och klappa.

Omedelbar omhändertagning

Länsstyrelsen beskriver miljön: "I lägenheten fanns både urin och avföring på golvet, urin fanns även efter väggarna. Ingen mätning av ammoniakhalten gjordes men redan ute i trapphuset kändes en tydlig frän lukt av ammoniak, l lägenheten luktade det ännu starkare, det stack i näsan och sved i luftvägarna även efter att lägenheten hade lämnats. Lukten satte sig tydligt i både kläder och hår."

Mannen uppgav att han inte haft pengar till att kastrera alternativt sterilisera de katter som ännu inte var det. Hans förhoppning var att senare kunna göra det och därefter skulle antalet katter minskas av sig självt med tiden.

Länsstyrelsen beslutade att omedelbart omhänderta djuren.

- De är på pensionat nu. Det har ännu inte tagits beslut om vad som kommer att hända med dem, säger Linnea Sjölund, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Det är oklart om mannen kommer att åtalas för djurplågeri.

- Vi har inte hunnit komma så långt med ärendet ännu, säger Linnea Sjölund.

Nsd.se har tidigare skrivit om nyheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.