Alla Iphone-ägare kan vara i riskzonen.Alla Iphone-ägare kan vara i riskzonen.
Alla Iphone-ägare kan vara i riskzonen.
Jennifer Lawrence har drabbats av hackaren.Jennifer Lawrence har drabbats av hackaren.
Jennifer Lawrence har drabbats av hackaren.
Även bilder på RIhanna ska ha läckt.Även bilder på RIhanna ska ha läckt.
Även bilder på RIhanna ska ha läckt.
Selena Gomez ska också ha drabbats. Foto: Mandatory Byline: Juan Rico/FameSelena Gomez ska också ha drabbats. Foto: Mandatory Byline: Juan Rico/Fame
Selena Gomez ska också ha drabbats. Foto: Mandatory Byline: Juan Rico/Fame

Hacket av nakenbilder kan ha drabbat dig

Publicerad

Hackerattacken mot kändisarnas nakenbilder kan hota dig.

Enligt obekräftade uppgifter är det Apples lagringstjänst iCloud som hackats.

Om det stämmer är alla Iphone-ägare i riskzonen, uppger Truesecs säkerhetsexpert Marcus Murray.

Hunger Games-stjärnan Jennifer Lawrence var en i raden av kvinnliga kändisar som utsattes för en hackerattack och blev bestulen på flera nakenbilder. Hackaren som spred bilderna ska enligt uppgifter till Buzzfeed ha fått tag i dem via Apples lagringstjänst iCloud. Apple har inte bekräftat uppgifterna.

– Skulle det vara så att det visar sig att angriparen hittat ett sätt att kringgå Apples säkerhetsmekanismer för iCloud så innebär det att alla som har en Iphone eller Ipad är i riskzonen, säger Truesecs säkerhetsexpert Marcus Murray.

Kan ha gissat lösenorden

Han bedömer att hackerattacken kan ha utförts på flera olika sätt, men håller tre metoder som mer sannolika.

– Det kan bero på andra saker än att Apple har blivit angripna. Exempelvis kan de ha gissat lösenorden, säger Marcus Murray.

Antingen har det uppstått en läcka i Icloud-tjänsten eller en annan tjänst som de utsatta använder. Hackarna kan även ha gissat lösenorden till kändisarnas konton eller så har de lyckats föra in skadlig kod i offrens telefoner.

– Det blir rena gissningar att bedöma vilket som är mest troligt i det här läget, säger Marcus Murray.

Dömdes till 10 år för liknande brott

Det är inte första gången privatbilder på celebriteter läckt ut via hackare. 2011 dömdes en amerikansk 35-årig hackare till tio års fängelse för att ha spridit bilder på bland annat Scarlett Johansson.

Expressen har sökt Apple för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag