Foto: Jan Düsing
 Foto: Jan Düsing

Hackerstriden - för att stötta Julian Assange

Publicerad
Uppdaterad
Vid sidan om striden i rättssalen pågår en strid på internet.
Hackergrupper har utropat sitt försvar till Assange och bland annat attackerat svenska åklagarmyndigheten - samtidigt har Wikileaks och svenska Piratpartiet attackerats i dagarna.
- Sådana strider har setts för, men inte i den här utsträckningen, säger datasäkerhetsrådgivaren Joakim von Braun.
Under tisdagen sänktes den svenska åklagarmyndighetens hemsida. Bakom attacken ligger nätverket Anonops som tidigare i veckan attackerat betalningstjänsten Paypal och den schweiziska banken Postfinance.
- Den här gruppen kan lätt sänka en hemsida. Flera medlemmar i nätverket har tidigare varit aktiva som hackare, men nu för tiden kan nästan vem som helst ladda ner program och vara med på sådana här attacker, säger Joakim von Braun.

"Var inte beredd"

Hackernätverket Anonops har startat ett upprop till försvar för Julian Assange och Wikileaks. I ett manifest med titeln "Operation Avange Assange", som publicerades på internet för några dagar seden, har nätverket listat sju punkter.
Den första lyder: Paypal är fienden.
Inte långt därefter utsattes betaltjänsten Paypal, som stoppade betalningar till Wikileaks, för en hackarattack.
När Julian Assange greps efter att svenska åklagare begärt honom häktad riktades vreden mot den svenska åklagarmyndigheten.
På olika chattkanaler på internet uppmanades medlemmar att sänka aklagare.se, åklagarmyndighetens hemsida.
- Jag var inte beredd på det här och vi har inte fått några hot, säger Fredrik Berg, informatör på åklagarmyndigheten efter att deras hemsida kraschat.

Har drabbat Piratpartiet

Enligt teknikbloggen The Tech Herald så planeras nästa attack redan. Då är planen att försöka sänka de stora kreditkortsföretagen Visa och Mastercard, som båda stoppat alla betalningar till Wikileaks och Julian Assange.
Men attackerna kommer inte bara ifrån de som stödjer Assange. Wikileaks har utsatts för flera attacker som också drabbat Piratpartiet.
Dessutom ligger Anonops egen hemsida nere efter en så kallad Ddos-attack, där flera datorer överbelastat servrarna.
- Det kan handla om folk som stödjer den amerikanska krigsmakten. Det kan vara sådana här högerrebeller och Tea party-människor, säger Joakim von Braun.

"Det är större grupper"

Att olika hackergrupper strider med varandra har hänt flera gånger. Men enligt von Braun har det mer handlat om etablerade grupper som Israeler och Palestinier.
- Det som är lite annorlunda nu är att det är större grupper och folk som inte tidigare sysslat med sånt här. I dagens läge kan nästan vem som helst som är lite datorintresserad kan bli en "hackare".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag