Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hackergruppen slog till mot belarusiska regimen

President Aleksandr Lukasjenka har hamnat i skottgluggen för hackergruppen Cyberpartisanerna.
Foto: SERGEI SHELEGA / AP TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: Adobe Stock

Den regimkritiska belarusiska hackergruppen Cyberpartisanerna säger sig kommit över passuppgifter till samtliga medborgare i landet. 

De ska också ha kommit över uppgifter om personer högt uppsatta i den belarusiska regimen – såväl som identiteter på spioner i Europa, rapporterar Sveriges Radio.

I september 2020 förklarade den belarusiska hackergruppen Cyberpartisanerna digitalt krig mot president Aleksandr Lukasjenka och regimen i landet. Såväl myndigheter som statliga tv-kanaler angreps då. Sedan dess har hackergruppen legat lågt.

Nu hävdar Cyberpartisanerna att de tagit sig in i den belarusiska databasen med passuppgifter för samtliga medborgare i landet, rapporterar Sveriges Radio. 

Ska ha avslöjat ett spionnätverk

Förutom uppgifter om civilbefolkningen har de kommit över uppgifter om personer högt uppsatta i den belarusiska regimen, och inom polisväsendet. Genom dataintrånget ska de också kommit över uppgifter och identiteten på belarusiska spioner som verkar i EU – de menar vidare att de avslöjat ett belarusisk-turkiskt spionnätverk i unionen.

Webb-tv-kanalen Current Times har haft kontakt med Cyberpartisanerna och stresstestat deras påståenden om att ha kommit över passuppgifter. Kanalen ställde frågor om enskilda medborgare och hackergruppen tog omedelbart fram uppgifter om varje person, rapporterar SR.

Aktivist högg sig själv i halsen under rättegång

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.