Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hackerattacker mot vaccinlaboratorier

Allt fler länder börjar öppna det som tidigare varit stängt.
Jakten på ett vaccin mot coronaviruset pågår för fullt över hela världen.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Här är några av de viktigaste nyheter om coronaviruset i världen i dag.

Tjeckien

Tjeckien stängde ner och införde hårda restriktioner tidigt, innan landet drabbats särskilt hårt av covid-19. Hittills har landet 7 896 bekräftade fall och 257 har avlidit. Men det verkar också ha lett till att en bredare immunitet bland befolkningen växt bara långsamt. Tjeckien har sedan början av april blindtestat befolkningen men av 26 549 genomförda test, så hittades bara 107 positiva fall. Landets hälsoministerium uppskattar att max 4-5 procent av befolkningen möjligen har haft smittan.

Temperaturmätning i Prag. Ett stort blindtest i Tjeckien visade att bara några få personer var coronasmittade.
Foto: PETR DAVID JOSEK / AP TT NYHETSBYRÅN

Storbritannien:

Jakten på ett vaccin mot coronaviruset pågår för fullt över hela världen. Det är en kamp många nationer vill vinna. Brittiska och amerikanska cybersäkerhetsorganisationer varnar nu för att statliga aktörer försöker hacka sig in på laboratorier och läkemedelsföretag i jakt efter data och information. Ryssland, Kina och Iran pekas ut som några av cyberangriparna. Hittills finns dock inga tecken på att någon av attackerna varit framgångsrika, skriver brittiska the Times.

Måltavla. Flera vaccinlaboratorier har utsatts för hackerattacker, uppger the Times.
Foto: POOL / AP TT NYHETSBYRÅN

Indien:

Det blir en av de större luftbroarna världen skådat. Indien ska under torsdagen börja flyga hem cirka 400 000 indier som fastnat i utlandet under coronapandemin. Det är Air India som genomför operationen och fyra av tio flighter den första dagen kommer att gå till arabiska halvön där tusentals migrantarbetare suttit fast utan arbete i platser som Abu Dhabi, Dubai och Doha. Bara personer som är feberfria och inte har några andra symptom kommer att få gå ombord. Väl hemma i Indien igen kommer de att sättas i karantän i två veckor. Indien har över 49 000 bekräftade fall av corona och 1 694 har avlidit.

Air India ska flyga hem 400 000 indier som fastnat i utlandet på grund av coronapandemin.
Foto: SHUTTERSTOCK

Frankrike:

En rad kändisar uppmanar till radikala förändringar av världen i stället för att återgå till det normala efter coronapandemin. Bland annat Hollywood-stjärnan  Cate Blanchett och artisten Madonna och några Nobelpristagare har alla skrivit under uppropet som publiceras i franska Le Monde.

”Vi anser det vara otänkbart att återgå till det normala”, heter det bland annat. 

”Justeringar är inte tillräckliga. Problemet är systematiskt.”

Det som främst oroar personerna bakom uppropet är klimathotet och föroreningar. Koldioxidutsläppen har minskat kraftigt under coronakrisen.

Skådespelerskan Cate Blanchett.
Foto: MARK VON HOLDEN/REX/SHUTTERSTOCK / MARK VON HOLDEN/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Artisten Madonna.
Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN
Forskare använder blodplasma och kloning – se hur det fungerar.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.