Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hackerattacken mot valkampanjen utreds

Emmanuel Macrons valkampanj utsattes för en hackerattack.

Foto: Martin Bureau / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

En utredning är nu inledd kring dataangreppet mot Macron.

Foto: Francois Mori / AP TT NYHETSBYRÅN

Hans kampanj attackerades av anonyma hackare.

Nu inleder franska åklagarmyndigheten en brottsutredning om dataangreppet mot Emmanuel Macron och hans rörelse En Marche.

Utredningen gäller "olagligt tillträde till ett automatiskt datasystem" säger en källa till AFP.

Inför franska presidentvalet har alla kandidater varit medvetna om risken för att få sina kampanjer hackade och satt upp olika system för att motverka att det ska ske.

Men trots försiktighetsåtgärderna drabbades Emmanuel Macrons kampanj En Marche av en omfattande hackerattack i fredags kväll - där omkring 70 000 interna dokument läckte ut och spreds vidare via social medier på nätet.

Angreppet har fått stor uppmärksamhet och redan under lördagen uttalade sig nuvarande presidenten François Hollande där han lovade att attacken skulle utredas omgående och att det inte är acceptabelt att något sådant sker.

– Vi visste att de här riskerna fanns under presidentvalskampanjen eftersom det har hänt på andra ställen. Ingenting kommer att passera utan respons, sa han till AFP.

Presidenten François Hollande. Foto: Olivier Matthys / AP TT NYHETSBYRÅN

Macron får inte kommentera attacken

Det har nu fått landets åklagarmyndighet att agera.

Myndigheten meddelade under söndagen att de inleder en utredning av brottet.

Utredning rör "olagligt tillträde till ett automatiskt datasystem" och "ett brott mot rätten till hemlig korrespondens" uppger en källa som står nära utredningen för AFP.

Franska valmyndigheten har tidigare meddelat att den som sprider dokumenten kan göra sig skyldig till brott – och "kommer ställas till svars för sina handlingar".

Macrons kampanj har hittills inte kommenterat händelsen eftersom lagen kräver att allt kampanjarbete står stilla den sista dagen inför det avgörande valet. Den som bryter mot förbudet riskerar böter på upp till 750 000 kronor.