Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hackerattack mot skatteverket

Foto: Thomas Engstrom

Skatteverket har drabbats av en allvarlig misstänkt ­hackerattack.

Expressen kan i dag avslöja att okända hackare kommit över personnummer för drygt tusen personer med skyddade personuppgifter.

- För dessa drygt tusen personer finns det en teoretisk risk att också andra personuppgifter kopierats, säger ­skatteverkets säkerhetschef Anders Kylesten.

FAKTA

Skyddade personuppgifter

Enligt skatteverket lever i dag drygt 11 000 personer i Sverige med skyddade personuppgifter.

Många som lever med skyddade uppgifter är brottsoffer som utsatts för hot och personer som vittnat i rättegångar.

Skyddade personuppgifter är ett samlingsnamn för skatteverkets olika skyddsåtgärder: sekretessmarkering, kvarskrivning och fingerade personuppgifter.

En person sekretesskyddas om det kan antas att personen, eller en närstående, kan lida skada eller men om uppgifterna lämnas ut.

41 000 arbetar på IT-tjänstföretaget Logica

Logica är ett internationellt IT-tjänste­företag med 41 000 ­medarbetare. 5 200 av dem arbetar i Sverige.

Bolaget erbjuder, enligt sin hemsida, olika typer av verksamhetsinriktade konsulttjänster, systemintegration och outsourcing till sina kunder.

I Sverige förser Logica bland annat myndigheter som polisen, försäkringskassan och kronofogdemyndigheten med information från skatteverkets folkbokföringsregister.

Länskriminalen i Stockholm utreder nu tillsammans med IT-experter från skatteverket hur mycket känslig information som läckt ut vid det misstänkta dataintrånget.

- Det här är ett fruktansvärt misslyckande för skatteverket. Personer som har skyddade personuppgifter är ofta brottsoffer, misshandlade och förföljda kvinnor, hotade vittnen, domare, poliser och journalister. Deras liv kan hänga på att deras skyddade personuppgifter inte blir kända, konstaterar en person med insyn i polisutredningen.

Det misstänkta intrånget upptäcktes i mitten av förra veckan och anmäldes omedelbart till länskriminalen i Stockholm.

Personnummer har läckt

- Jag kan bekräfta att vi känner till att en polisanmälan har gjorts om misstänkt dataintrång till Stockholmspolisen. Vi bistår självklart polisen, säger Anders Kylesten, säkerhetschef på skatteverket.

Intrånget har skett hos IT-tjänsteföretaget Logica, som förser myndigheter som polisen, försäkringskassan och kronofogdemyndigheten med information från skatteverkets folkbokföringsregister.

Skatteverket bekräftar för Expressen att det finns personnummer till personer med skyddade uppgifter i det material som hackarna kommit över. Personnumren i sig är dock inte sekretessbelagda.

- Det har läckt ut ett antal personnummer. Av dem är det drygt tusen personnummer som tillhör personer med skyddade uppgifter, och där finns det en teoretisk möjlighet att också annan information har kopierats, säger Kylesten.

Kylesten understryker att skatteverket i dagsläget inte har några bekräftade uppgifter om att hackarna verkligen lyckats komma över också uppgifter om namn och bostadsort - uppgifter som kan vara verkligt känsliga - för några av personerna som lever med skyddade personuppgifter.

- Vi säger bara att det finns en teoretisk möjlighet att också andra uppgifter kopierats, säger Kylesten.

"Mycket allvarligt"

Kylesten beskriver ändå dataintrånget som mycket allvarligt.

- Vi gör allt för att hantera eventuella konsekvenser av detta, men det är viktigt att inte i onödan skrämma upp personer som redan i dag ofta lever i otrygghet, säger han.

Anders Sandell, säkerhetschef på Logica, bekräftar att företaget polisanmält ett misstänkt dataintrång:

- Vi har upptäckt ett misstänkt intrång i ett av våra system. Det här är någonting som vi arbetar med tillsammans med polisen.

Han vill inte kommentera att hackarna kan ha kommit över hemliga uppgifter om personer med skyddade personuppgifter.

- Men det här är en allvarlig händelse. Vi har aldrig drabbats av någonting sådant här tidigare, säger Anders Sandell.

Flera myndigheter har dragits in i utredningen av det misstänkta dataintrånget.

- Jag känner till att det har lämnats in en anmälan om ett misstänkt dataintrång, men i vilken mån vi eller våra kunder är drabbade kan jag inte säga någonting om än, säger Mats Kajler, säkerhetschef på kronofogdemyndigheten till Expressen.

Kommissarie Lars Byström vid länskriminalpolisen:

- Jag kan bekräfta att vi tagit emot en anmälan om misstänkt dataintrång, men vi vet inte riktigt vad man kom över eller omfattningen och eventuella skadeeffekter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.