Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hackerattack mot Emmanuel Macron

Emmanuel Macrons rörelse En Marche ska ha utsatts för en hackerattack. Foto: Alain Nogues / JBV NEWS / POLARIS POLARIS IMAGES
Macrons följare på söndagens valvaka. Foto: Alain Nogues / JBV NEWS / POLARIS POLARIS IMAGES

Presidentkandidaten Emmanuel Macrons rörelse En Marche har attackerats av hackare.

Angripare: samma ryska nätgrupp som hackade Hillary Clintons valkampanj.

Nu varnar franska säkerhetstjänsten både Macron och Le Pen för nya nätanfall.

Den franska valkampanjen har börjat om från noll för de två kvarvarande presidentkandidaterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen och nu pågår en intensiv slutspurt inför den andra valomgången nästa söndag.

Samtidigt kommer nu uppgifter om att Macrons politiska rörelse En Marche har utsatts för angrepp från hackare.

Det är det japanska cybersäkerhetsföretaget Trend Micro som upptäckt minst fyra falska domännamn som har mycket stor likhet med de domännamn som En Marche använder under sitt kampanjarbete. Bland annat ska domänen mail-en-marche.fr ha aktiverats 12 april i år, rapporterar CNN.

"Ingen känslig information har läckt"

Syftet med de falska namnen är med största sannolikhet att lura Macrons valarbetare att skicka känsligt kampanjmaterial till fel adress och därmed omedvetet läcka information som sedan kan användas med ont uppsåt. Via phishinh-mejl har angriparna även försökt dirigera om valarbetarna till särskilda webbsidor där de smittas av virus som gör att angriparna kan läsa av bland annat lösenord.

– Det här är en vanlig taktik vid cyberattacker. Vi har engagerat ett säkerhetsteam och alla medarbetare har blivit tillsagda att rapportera sådana här försök, säger Mounir Mahjoubi, kampanjledare för Macron, till CNN.

Han fortsätter:

– Ingen känslig information har läckt ut från vår kampanj.

Franska säkerhetstjänsten har nu uppmanat både Macron och Le Pen att skydda sina kampanjer mot nya nätanfall.

Emmanuel Macron. Foto: Alain Nogues / JBV NEWS / POLARIS POLARIS IMAGES

Taktiken att använda falska domännamn var exakt det tillvägagångssättet som användes av de hackare som attackerade Hillary Clintons kampanj inför amerikanska presidentvalet, och som FBI senare konstaterade hade kopplingar till den ryska säkerhetstjänsten.

Trend Micro uppger att de hackare som angripit Macron är den ryska hackargruppen som går under namnen Fancy Bear, APT28 och Pawn Storm – exakt de som hackade demokraterna i USA.

– Ryska säkerhetstjänsten har hackat i Frankrike förut och vill säkerligen fortsätta att göra det. Den ryska attacken mot USA, när de fick tag på generande information och offentliggjorde den – jag skulle tro att Frankrike ligger väldigt öppet för liknande saker, säger Jason Healy vid Columbia University till CNN.

Le Pen tilltalar Putin

Ryske presidenten Vladimir Putin skickade en hälsning till Frankrike på måndagen där han meddelade att Ryssland accepterar det franska folkets val. Marine Le Pen har dock en betydligt närmare relation till Ryssland än vad hennes rival har, och för bara en månad sedan mötte hon Vladimir Putin i Moskva.

– Le Pen har varit väldigt öppen med att sin önskan att få en bättre relation till Ryssland och hon motsätter sig sanktionerna mot Ryssland. Hon har ett väldigt högerpopulistiskt budskap som tilltalar Putin, säger Will Pomeranz vid Woodrow Wilson Center i Washington till CNN.