Hackerattack mot Big Bang-försöket

Publicerad
Big Bang-maskinen i CERN har utsatts för ett attentat. En grupp hackers har lyckats ta sig in i den omdiskuterade apparaten.
- Vi vet inte vilka de är, säger James Gillies talesman för CERN till Times Online.
Maskinen, som många fruktat ska förinta världen genom att skapa ett svart hål, startades i veckan.
Det utgjorde dock bara en första testkörning, och de kollisioner mellan partiklar som maskinen ska utföra har inte inletts ännu.
Någon gång i början av oktober har forskarna räknat med att Big Bang-maskinen ska köra för fullt.

Hånade forskarna

Men onsdags hackades ett av systemen som ska analysera experimenten. De skyldiga lämnade efter sig en webbsida - där de hånade forskarna. Bland annat kallas vetenskapsmännen för skolbarn.
Men hoppet är ännu inte ute för forskarlaget. Hackarna lovar på hemsidan att de inte ska förstöra experimenten.
– Vi vet inte vilka de är, men de verkar inte ha orsakat några skador. Det verkar vara folk som vill göra en poäng av att CERN kan hackas, säger James Gillies till Times Online.

Kan inte kontrollera experimenten

Angreppet innebär inte heller att hackarna kan ta sig in i systemet som kontrollerar själva experimenten, säger källor till Times Online. Invigningen uppges därför ske som planerat 21 oktober, enligt tidningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag