Hackerangrepp mot H&M - expert varnar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Annonsen" på Facebook.

Falska H&M-annonser som bjuder på gratis presentkort sprids just nu på Facebook.

Nu varnar Anne-Marie Eklund Löwinder, expert på IT-säkerhet, för att den kan sprida virus.

- Det mest uppenbara är att man får sin dator smittad av skadlig kod, säger hon.

En H&M-annons där det påstås att klädjätten skänker bort gratis presentkort cirkulerar på Facebook. Vid midnatt mot onsdagen hade redan drygt sex miljoner människor klickat på länken. Men enligt klädjätten H&M handlar det om en falsk annons.

- Det är inte H&M som är avsändare. Vi delar inte ut gratis presentkort. Vi har anmält detta till Facebook och hoppas att de snart ska få stopp på dessa falska annonser, säger Charlotta Nemlin på H&M:s pressavdelning, till Expressen.se.

"Alltid en risk"

Anne-Marie Eklund Löwinder, informations- säkerhetsansvarig på Stiftelsen för internetinfrastruktur, varnar nu för att klicka på den falska annonsen.

- Det är ju tyvärr så att det är väldigt mycket som är i omlopp på nätet och det är alltid en risk man tar när man klickar på olika typer av annonser i olika typer av sammanhang, säger hon.

Kontroll över dator

- Jag vet inte exakt vad som döljer sig bakom det här. Men det mest uppenbara är att man får sin dator smittad av skadlig kod eller virus av annan karaktär. En sådan här skadlig kod kan innehålla en trojan som samlar information som du har på din dator och skickar i väg de till tredje part, eller en kod som tar kontroll över dator som gör att den kan användas för att hacka andra.

Vad har du för råd för att undvik virus?

- Jag brukar säga man ska vara lite försiktig på allt man ser. Det som låter för bra för att vara sant är också ofta det. Man kan kika runt, googla och titta i olika forum och se om det är någon som har skrivit om det. Sedan är det alltid bra att ha ett uppdaterat virusprogram, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.