Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Haavisto hävdar kopplingar mellan Rasmus Paludan och Ryssland

Rasmus Paludan om reaktionerna på koranbränningen.
Pekka Haavisto menar att det kan finnas ”vissa kopplingar”.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto hävdar att det finns kopplingar mellan Ryssland och koranbrännaren Rasmus Paludan.

I en intervju med finska Yle säger Pekka Haavisto att aktionen i Stockholm är ”oförlåtliga”, enligt Bloomberg.

Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm har skapat hårt tryck mot Sverige internationellt i form av bojkotter och protester, och kom att påverka de pågående Nato-förhandlingarna mellan Turkiet, Sverige och Finland.

Statsminister Ulf Kristersson har tidigare sagt att att det finns krafter utanför landets gränser som vill störa Sveriges ambition att bli medlem i Nato.

Nu pekar Finlands utrikesminister Pekka Haavisto ut Rasmus Paludan för att ha kopplingar till Ryssland och att Ryssland, eller någon annan part, i sin tur vill störa Sveriges Nato-ansökan, däribland genom att genomföra koranbränningen.

Pekka Haavisto: ”Oförlåtligt”

I en intervju med den finska tv-kanalen Yle, som återges av Bloomberg under lördagen, hävdar Pekka Haavisto att kopplingar mellan Rasmus Paludan och Ryssland ”har utretts och vissa kopplingar i hans närhet har hittats”, men utan att gå in närmare på saken.

Pekka Haavisto påstår vidare att det ”lyfter frågan om en tredje part försöker röra om i grytan” – och pekar ut Ryssland – ”eller en annan part som är emot Nato-medlemskapet och försöker provocera fram det”.

Finlands utrikesminister tillägger också att ”det här är oförlåtligt”.

Rasmus Paludans koranbränning ledde till massiva protester mot Sverige i flera muslimska länder.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / STELLA PICTURES

Chang Frick pekades också ut

Sedan tidigare har den amerikanska tankesmedjan Robert Lansing Institute även pekat ut Chang Frick – som betalade för Rasmus Paludans demonstrationstillstånd – för att ha kopplingar till Ryssland. Man lyfte då fram Chang Fricks sambo, som är av rysk härkomst, och att han i över ett år gjorde frilansjobb för det ryska statsmediet Russia Today.

”Rysk militär underrättelsetjänst har troligtvis utnyttjat en ovetande Paludan med hjälp av medling av Chang Frick, som, om man tittar på flera olika tecken, är en GRU-agent (ryska militära underrättelsetjänsten red.anm) rekryterad för psykologisk krigföring”, skrev tankesmedjan.

– Det är svårt att inte skratta åt det, sa Chang Frick då.

Sverige har än så länge inte kommenterat några eventuella kopplingar mellan koranbränningen och Ryssland.

Eldar svenska flaggan efter koranbränningen

Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Sverige har skapat kraftfulla reaktioner i stora delar av Arabvärlden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.