Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Haavisto: Protesterna har gjort det omöjligt

Finlands utrikesminister dementerar rykten om att gå med i Nato utan Sverige
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.
Foto: VIRGINIA MAYO / AP TT NYHETSBYRÅN
Kraftiga reaktioner och protester efter koranbränningen i Sverige bromsar processen tror Haavisto.
Foto: APAIMAGES/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Turkiets ilska mot Sverige drabbar även finska Nato-processen.

Utrikesminister Pekka Haavisto har öppnat för att fortsätta utan Sverige – men vill inte säga vad som händer om Stockholm får ett definitivt nej.

– Det är något vi inte har diskuterat i Helsingfors, säger han till Expressen.

Samtidigt pekar han ut tiden mellan Turkiets parlamentsval och Nato-toppmötet i Vilnius som en nyckelperiod.

Pekka Haavisto lyfter två potentiellt mycket viktiga datum för den svenska och finska Nato-processen. Det ena: Turkiets parlamentsval 14 maj. 

Det andra: Natotoppmötet i Vilnius 11-12 juli. 

Efter Turkiets kraftiga reaktioner efter koranbränningen i Stockholm i helgen tror han inte längre att någon utveckling framåt kommer att göras före det turkiska valet.

– Det är mer eller mindre omöjligt nu. 

En nyckelperiod blir därför tiden mellan 14 maj och 11 juli. Om inga steg som tar länderna närmare medlemskap gjorts innan toppmötet i Vilnius skulle det ”lätt ses som ett nederlag för Natos öppen dörr-policy”, säger Pekka Haavisto.

– Jag föreställer mig att det för Nato är ganska viktigt att redovisa framsteg då.

Öppnade för process – utan Sverige

Under tisdagsmorgonen meddelade Pekka Haavisto i finska Yles morgonsändning att det inte är aktuellt för Finland att gå vidare utan Sverige – men att det kan omvärderas om Nato-processen drar ut på tiden.

– Självklart måste vi ändå utvärdera läget om det visar sig att Sveriges ansökan stampar på stället en lång tid framöver, säger landets utrikesminister Pekka Haavisto till Yle.

Uttalandet fick stort genomslag i svenska medier. Pekka Haavisto understryker att Finland har ett nära samarbete med Sverige och att man håller den linjen. 

Trots att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tal under måndagen meddelade att Sverige ”inte kan vänta sig stöd” för sin Nato-ansökan är ett scenario där Sverige får ett definitivt nej inget Haavisto ägnat någon större tankemöda. 

– Jag hoppas att vi aldrig hamnar i den situationen. 

Ett av skälen är försvarsplaneringen. 

– Tar man bort Sverige från den kartan är det väldigt svårt att planera även för det finska försvaret och hjälpen från Nato som skulle behövas under extrema omständigheter, säger Haavisto.

– Det är anledningen till att vi ser så stora fördelar att gå med tillsammans med Sverige. 

Hur länge är Finland redo att vänta in Sverige?

– Så länge vi har säkerhetsförsäkringar från USA, Storbritannien och andra europeiska länder känner vi ingen oro. 

”Onödigt”

Han kallar spänningarna mellan Sverige och Turkiet efter demonstrationerna i Stockholm för en ”onödig störning” som försenar den gemensamma Nato-resan.

– Men samtidigt följer alla länder sin lagstiftning, självklart existerar yttrandefriheten och så vidare. Men det här var så klart onödigt sett från ett säkerhetsperspektiv.

Hade de här spänningarna kunnat undvikas?

– Det är svårt att säga för mig. Jag har fullt förtroende för den svenska regeringen. De har gjort sitt yttersta med hänsyn till omständigheterna. 

Billström: Linjen ligger fast

Sveriges utrikesminister Tobias Billström säger till Ekot att Finlands linje ligger fast.

– Man önskar att bli medlem tillsammans med Sverige, säger han.

Pekka Haavistos uttalande till finska Yle är ingen kursändring, som Billström ser det.

– Jag noterar att han modifierade den linjen på presskonferensen. Vi får utgå från att det var ett övertolkande av vad han faktiskt sa, säger utrikesministern.

”I Sverige får man utmana och provocera”

Johan Pehrson (L) om Natoprocessen förhalats efter bland annat Rasmus Paludans koranbränning: ”I Sverige får man utmana och provocera”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.