Haag i Nederländerna har förbjudit tiggeri

Många butiksägare i staden är nöjda med förbudet, men kritikerna menar att problemet bara flyttas.

– På en vecka var de borta. Vi vet inte var de är nu – kanske i Sverige, säger Paul Corten, ordförande för företagareföreningen i Haag, i SVT:s "Agenda" som sänds i kväll.

Frågan om ett förbud mot tiggeri har kommit att diskuterats den senaste tiden. Cecilia Magnusson, moderat riksdagsledamot, är en av dem som vill förbjuda gatutiggeri i Sverige har hon bland annat skrivit i en debattartikel i Dagens Nyheter. 

I nederländska Haag är det verklighet. SVT Agenda berättar i kvällens program om att företagarföreningen Haag drev på för en lag mot tiggeri. Enligt Paul Corten ansåg både affärsidkare och boende i staden att tiggeriet till slut blev ett för störande inslag i stadsbilden.

– Längs bara ett par hundra meter på den här gatan kunde det vara tre tiggare som sade ge mig pengar, ge mig pengar, ge mig pengar, säger Paul Corten, ordförande för företagareföreningen i Haag i Agenada.

"Försöker göra problemet osynligt"

Ett av argumenten för att införa ett förbud var att den nederländska polisen ansåg att det förekom organiserat tiggeri med kopplingar till kriminella gäng.

Men förbudet får kritik.

– Man försöker bara göra problemet osynligt så att folk inte behöver tänka på det, säger Samara Jones på organisationen Feantsa i Bryssel som stöder hemlösa.

Men enligt Paul Corten är butiksägarna i Haag nöjda och han har en teori om vart tiggarna de har flytt.

– På en vecka var de borta. Vi vet inte var de är nu – kanske i Sverige, säger han i SVT Agenda.


Fotnot: Agenda sänds på söndag klockan 21.15 i SVT2. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.