Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gynekologens vädjan: ”Bli inte gravid just nu”

Gynekologens råd om graviditet i corona-tider: ”En tidig graviditet kräver mycket vård”
Att bli gravid är inte att rekommendera just nu, varnar gynekologen Helena Kopp Kallner.Foto: TV4Nyhetsmorgon
Du som redan är gravid behöver inte känna oro.Foto: Shutterstock
Foto: TV4Nyhetsmorgon

Det är inte läge att bli gravid i en pågående pandemi.

Det budskapet vill gynekologen Helena Kopp Kallner skicka till svenskarna.

– Sluta inte med preventivmedel i dessa dagar, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon. 

Vid större strömavbrott och stormar kan man se en ökning av antalet som blir gravida. Kanske kommer vi se liknande utveckling efter veckor av hemarbete. 

Men att bli gravid just nu är någonting som gynekologen Helena Kopp Kallner avråder från – och till och med vill be svenskarna att undvika. 

– De som kan undvika att bli gravida i dag, jättetack om ni gör det. Och ni som inte vill bli gravida, se över ert skydd, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon.

Påfrestande för vården

För gynekologin och mödravård innebär pandemin en omstrukturering av vården. Underläkare hjälper till under andra avdelningar medan överläkare sköter det dagliga arbetet på enheterna.

Därför vore en stor ökning av antalet graviditeter påfrestande för vården, förklarar Helena Kopp Kallner, överläkare i gynekologi vid kvinnokliniken på Danderyds sjukhus i Nyhetsmorgon.

– Vi är inne i en akutfas i pandemin. Jag tänker mig vi kan vänta några månader och se hur det går.

”Ha en preventivmetod”

I dag finns resurser att ta hand om dem som redan är gravida och de akuta fallen. Så de redan är gravida behöver inte känna oro, poängterar Helena Kopp Kallner.

– Om vi slipper dem som är oönskat gravida eller blir gravida nu finns resurser för de som redan är gravida i dag, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon.

Det viktiga, menar hon, är alltså att se till att ha en preventivmetod och att ha tillräckligt påfyllt av eventuella piller. 

Men vänta inte med abort

Däremot är det viktigt att inte vänta att ta tag i oönskade graviditeter. Helena Kopp Kallner och hennes kolleger misstänker att de som har oönskade graviditeter och ska göra abort väntar, kanske i oro för att belasta vården. Men så ska man inte tänka, säger hon. 

Sena aborter är både mer resurskrävande för vården och kan vara mer riskfylld för den oönskat gravida.

– Ju längre man väntar desto sämre blir det. Mitt råd till er där ute: Är man oönskat gravid, hör av er direkt till våra mottagningar. Abort är akutvård. Vi väntar inte. Det finns tider, säger hon i Nyhetsmorgon.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Läkaren Simon Körösi förklarar: ”Därför skickas du hem utan test”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.