Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gynekologens varning efter tampongtrenden

Natursvampar är levande organismer, som inte passar i slidan enligt gynekologen Jennifer Gunter. Foto: Getty Images/iStockphoto
Jennifer Gunter har skrivit en bok om vaginan, ”The Vigana Bible”. Foto: Twitter

Att använda natursvampar som tampong beskrivs ofta som ett miljövänligt och skonsamt alternativ. 

Men den amerikanska gynekologen Jennifer Gunter varnar nu för trenden. 

”Den som säger åt dig att stoppa in en havssvamp i din vagina vill att du ska odla mer bakterier som orsakar toxic shock syndrom.” skriver hon i en av flera varnande tweets om natursvampar som mensskydd. 

Gynekologen och New York times-krönikören Jennifer Gunter har i en rad Twitterinlägg skrivit om den allt mer populära alternativet till mensskydd: natursvampar. 

Att använda ekologiska naturtvättsvampar som mensskydd, så kallade ”svamptamponger” eller ”naturtamponger” beskrivs ofta som ett naturligt mensskydd som är skonsamt mot slemhinnorna i slidan. 

Men gynekologen kritiserar nu starkt de företag som säljer produkten. 

”Den som säger åt dig att stoppa in en havssvamp i din vagina vill att du ska odla mer bakterier som orsakar toxic shock syndrom. Det är fruktansvärt och det är olagligt i USA att marknadsföra svampar som mensskydd. ”

Foto: Twitter

Natursvampen sätts in i slidan genom att man trycker ihop den och sedan för in den. Vissa fäster ett snöre runt svampen för att lättare få ut svampen och vissa svampar har ett hål i sig för lättare utförning. Enligt försäljarna ska natursvampen rengöras genom kokning efter varje mens. 

Jennifer Gunter argumenterar på Twitter att det finns risk att bitar av svampen kan bli kvar i slidan och bilda en bakterihärd. Hon menar också att själva texturen på svampen kan reta slemhinnorna vid i- och utförning. 

Natursvampar är levande multicellulära organismer som växer på havsbotten och har porer som låter dem att absorbera mat från vatten och göra sig av med restprodukter.

Foto: Getty Images/iStockphoto

I USA har natursvampar som mensskyddsprodukt undersökts av FDA som kommit fram till att risken med att använda natursvampar på det sättet medför så stora risker att varje ny produkt måste genomgå studier för att bevisa att de är säkra.  

Jennifer Gunter har tidigare skrivit en artikel i New York Times med en lista med saker man inte bör stoppa upp i slidan, även där tar hon upp natursvampen och skriver att ”tester har visat att de (havssvampar reds. amn.) innehåller bakterier och skräp och att de kan föra in mer syre – vilket är dåligt – i slidan än en tampong eller menskopp”. 

Efter gynekologens varning om riskerna med natursvampar i slidan frågade en kvinna om tamponger verkligen är ”bättre”, med hänvisning till att hon alltid hört att natursvampar var ett säkrare alternativ. På den frågan svarade Jennifer Gunter att ”Havssvampar är inte säkrare. Jag har ganska stor del tillägnat till tampongers säkerhet, de mycket små riskerna och de mycket större riskerna med havssvampar i min bok The Vigina Bible.”

Foto: Twitter

Den amerikanska gynekologen fortsätter att varna för att stoppa upp ”naturliga” produkter i slidan. Vitlök, som enligt vissa kan hjälpa vid svampinfektion, är en annan av sakerna. 

”Vitlök innehåller Allicin, i ETT LABB så KAN det ha svampdödande effekt. Det är i ett labb, inte ens i möss. Bara i en platta celler. Din slida är inte en platta av celler”, skriver hon i en tweet.

https://twitter.com/DrJenGunter/status/1120555749057363968