Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gymnasium i Halmstad utrymdes efter bombhot

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
På fredagsförmiddagen utrymde en gymnasieskola i Halmstad på grund av bombhot.
Foto: Google maps

Elever och anställda från två gymnasieskolor i Halmstad evakuerades under fredagen efter att bombhot riktats mot skolorna.

– Det är klart att det är obehagligt, säger Mikael Novak, kommunikatör vid Halmstad kommun.

Även stadens tredje kommunala gymnasium stängde tillfälligt. 

Sturegymnasiet fattade beslut om att utrymma sina lokaler under fredagsförmiddagen efter att man fått kännedom om att ett hot riktats mot skolans lokaler. Polisen har inlett en förundersökning om olaga hot mot grupp.

– I nuläget ser vi ingen risk för verkställighet, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson Polisen region Väst. 

Ingen misstänkt

– Vi har under förmiddagen varit på plats för informationsinhämtning. Skolan har själv tagit beslut om att utrymma och stänga skolan, säger Fredrik Svedemyr. 

Polisen har inledningsvis ingen gripen eller misstänkt. 

– Elever och personal har skickats hem. Om allt är lugnt kommer undervisningen att återupptas på måndag, säger Mikael Novak, kommunikatör vid Halmstad kommun. 

– Det är klart att det är obehagligt oavsett om det är allvar eller något konstigt skämt. Men det finns rutiner och utrymningen har gått lugnt och städat till, säger Mikael Novak. 

Ytterligare gymnasieskola bombhotad

Vid lunchtid mottog även Kattegattgymnasiet i Halmstad ett bombhot. 

– Det kom via telefon till skolans expedition. Skolledningen fattade då beslut om att utrymma lokalerna, säger Mikael Novak. 

Polis kallades till platsen.

– Vi tittar på båda fallen och försöker få klarhet i om det finns något samband, men inget tyder än så länge på det annat än en hygglig närhet i tid och att det rör sig om samma stad, säger Fredrik Svedemyr.  

I samband med hoten fattade förvaltningsmyndigheten tillsammans med skolledningen för den tredje kommunala gymnasieskolan i kommunen, Sannarpsgymnasiet, beslut om att stänga även den tillfälligt.

– Det finns inget hot riktat mot Sannarpsgymnasiet. Det gör man för att minska oron för eleverna där, säger Mikael Novak. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.