Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gymnasievännen efter mordet: ”Chockerande”

Expressens reporter om reaktionerna: ”Svårt att förstå att det hänt”.
Flera bekanta till kvinnan har tänt ljus på platsen i Notviken. Vid ett av dem står det ”inte en kvinna till”.
Foto: Fredrik Sundvall
Alldeles intill stranden sköts en kvinna i 25-årsåldern med flera skott.
Foto: Leif Brännström
Kvinnan mördades vid badplatsen.
Foto: FREDRIK SUNDVALL
Polisen på plats efter mordet.
Foto: Leif Brännström

LULEÅ. En ung kvinna sköts ihjäl med flera skott vid en badplats i villaidyllen.

Boende i området och kvinnans barndomsvänner är skärrade efter mordet.

– Jag har barnbarn som är i samma ålder. Tänk om något sådant hade hänt dem, säger Margareta Bäckman, 82, som bor intill brottsplatsen.

Notviken ligger intill Luleälven, med sandstrand, småbåtshamn och en förskola vid vattnet. Bebyggelsen består främst av villor från 1960- och 1970-talet.

Solen skiner på lördagseftermiddagen. Två barn badar från bryggan, ett äldre par cyklar förbi.

Natten innan skedde här ett brutalt mord. Alldeles intill stranden sköts en kvinna i 25-årsåldern med flera skott strax efter klockan tio. Räddningstjänsten kunde inte rädda hennes liv, utan dödförklarade henne på plats.

Såg tre bilar

Vittnet Anders Gustavsson, som tidigare pratat med NSD, säger att han såg tre bilar köra från platsen i hög fart.

– Vi satt och tittade på tv och hörde tre eller fyra skott. Sedan tittade jag ut genom fönstret och såg tre bilar därifrån.

En av bilarna åkte i riktning mot gångtunneln, som polisens tekniker undersökte på lördagskvällen, säger han. Enligt Aftonbladet hittade polisen en pistol vid gångtunneln

De andra två rörde sig mot nordväst, enligt Anders Gustavsson.

– Det var nästan omedelbart efter skotten. Inom en minut i alla fall.

”Får inte hända”

Margareta, 82, och Stig Bäckman, 82, bor ett stenkast från brottsplatsen. De hörde flera höga smällar i två intervaller när de satt hemma och tittade på tv. Stig trodde först att det var ungdomar som skojade.

– Första smällen var betydligt högre än de andra, säger Stig.

De hörde aldrig några skrik, men förstod att något allvarligt skett när två ambulanser och flera polisbilar kom dit. Paret Bäckman har bott i Notviken i 46 år, och har aldrig varit med om något liknande.

– Det är skrämmande. Sådant här får inte hända. Alla krafter måste sättas in för att få slut på våldet, säger Margareta.

Gymnasievännens ord om mordet

Knappt åtta timmar efter mordet greps en man i 30-årsåldern, och senare på lördagen anhölls han på sannolika skäl misstänkt för mord. Han hade alldeles nyligen dömts till fängelse för bland annat grov misshandel.

Kammaråklagare Jonas Fjellström vill inte kommentera på vilka grunder mannen är misstänkt. Enligt honom var mannen redan från början anhållen på sannolika skäl, den högre misstankegraden, och inte den lägre – som polisen inledningsvis sa.

– Det har felkommunicerats. Han anhölls redan från början på sannolika skäl, säger han.

Polisen har varit förtegen kring eventuella motiv. De har bara meddelat att den anhållne mannen inte hade en ”nära” relation till mordoffret.

Flera har tänt ljus

Många Luleåbor undrar vad som har hänt. Emilia, 22, gick på gymnasiet med offret, och träffade henne bara en månad innan hon dog, då 26-åringen kom förbi hennes jobb.

– Visst har man hört talas om att sådant här händer, men man hade aldrig trott att det kunde drabba någon man känner. Det är chockerande, säger Emilia.

Flera bekanta till kvinnan har tänt ljus på platsen i Notviken. Vid ett av dem står det ”inte en kvinna till”. Emilia märkte inte av någonting annorlunda med kvinnan.

– Hon frågade hur det var med mig, och jag med henne.

En tidigare skolkamrat till kvinnan, som vill vara anonym, är beklämd över det som hände.

– Jag stod ute i närheten och hörde smällar. Det är tragiskt.

”Hon hade ingen koppling till området – varför var hon precis här”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.