Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gymnasieelever får återvända till skolan

Anna Ekström (S): "Råd om distansstudier på gymnasiet upphör 1 april"
Anna Ekström, utbildningsminister.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK VARFJELL / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Johanna Jaara Åstrand.
Foto: Pressbild / Lärarförbundet

Gymnasieeleverna kan återvända till klassrummen efter påsk – de nationella rekommendationen om distansundervisning slopas.

– Ingen ska tolka det som att vi blåser att faran är över, säger utbildningsminister Anna Ekström på en pressträff.

Lärarfacket kritiserar nu regeringens besked: ”riskerar att göra elever och lärare sjuka”.

Samtidigt signalerar flera kommuner och regioner att de kommer fortsätta bedriva delar av gymnasieundervisningen på distans.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Dagens rekommendation om att undervisningen på gymnasieskolorna ska bedrivas som en blandning av distans- och närundervisning gäller till och med 1 april.

Men nu meddelar regeringen att den upphör efter det.

– Detta besked ska ses i ljuset att skolan är avgörande för elevernas framtid, säger Anna Ekström.

– Skolan ska vara det sista vi stänger och det första vi öppnar.

”Burit en tung börda”

Smittspridningen har ökat med 18 procent i Sverige under de senaste två veckorna.

Folkhälsomyndigheten och regeringen säger att dagens beslut bottnar i att de negativa konsekvenserna med att hålla skolorna stängda väger tyngre än förtjänsten.

– Sveriges gymnasieungdomar har burit en tung börda i pandemihanteringen, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

– Vi vet att det ger negativa konsekvenser för gymnasieeleverna som grupp.

Smittskyddsläkare ska fortsatt ha rätten att stänga närundervisningen lokalt.

– För väldigt många gymnasieelever kommer det antagligen fortsätta med viss distansundervisning, i den mån det krävs av smittskyddsskäl på den orten, eller för att hålla ner trängsel i skolan eller kollektivtrafiken, säger Anna Ekström.

Ekström om studenten

Anna Ekström poängterade att studentfirandet inte kommer att kunna vara som vanligt.

– Jag litar på att de reglerna kommer att följas, att klara gymnasiet har alltid varit en bedrift men i år är det större än vanligt – det är verkligen värt att firas, men det ska firas på ett smittsäkert sätt, säger hon.

Lärarförbundet ställer sig kritiska till dagens besked från regeringen.

Ordföranden Johanna Jaara Åstrand ser flera risker med att välkomna tillbaka alla till klassrummen igen. Hon menar att det kan leda till att både elever och lärare blir sjuka.

– Vi riskerar att få en ökad smittspridning och elever som inte kan avsluta sin utbildning, och lärare som inte kan utföra sitt jobb, det gynnar ingen, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

Regionerna får bestämma själva

I och med dagens besked om slopat nationellt råd kring distansundervisning får nu regionerna själva att bestämma vilka rekommendationer som ska gälla för skolan kopplat till smittspridningen.

I ett pressmeddelande skriver Folkhälsomyndigheten ”att det nu är upp till varje huvudman att planera hur undervisningen ska bedrivas. Det finns alltid möjligheter att anpassa planeringen utifrån den situation som råder lokalt och regionalt”. 

Ganska omgående efter regeringens pressträff signalerar flera regioner och kommuner att de inte kommer sluta med distansundervisning efter påsk.

Uppsala kommun meddelar att en tredjedel av gymnasieskolans undervisning, även efter första april, kommer fortsätta ske på distans, rapporterar SVT Uppsala. 

– Det är utifrån den snabbt ökade smittspridningen som vi har just nu i Uppsala. Det är för svårt att hindra trängseln både inom lokaltrafiken och i skolorna utan att ha en viss del distansundervisning, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd till SVT.

Flera fortsätter efter påsk

Västerbotten gör samma sak.

Länets gymnasieskolor kommer fysiskt inte öppna upp helt efter påsk, rapporterar SVT Västerbotten.

– Vi har varje vecka en dialog med länets alla kommuner och gymnasieskolorna och anpassar kombinationen av undervisning efter det rådande epidemiologiska läget och de lokala förutsättningar, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare, till SVT. 

I Mariestad tänker man fortsätta följa rekommendationerna från Västra Götalandsregionen som förlängt råden om distansundervisning till 18 april, skriver Mariestads-tidningen.

Vilket betyder att Mariestads gymnasieskolor fortsätter att bedriva sin undervisning delvis på distans.

Även Göteborg går ut med att de kommer följa VG-regionens regionala rekommendationer för skolundervisning, rapporterar GP. 

Ordföranden i utbildningsnämnden i Göteborgs stad, Per Gustafsson (L), menar att det nu blir de regionala råden som blir avgörande för om undervisningen i skolan ska ske på distans.

– Reglerna behöver vara väldigt flexibla. Att man på nationellt håll säger att det regionala smittskyddet får avgöra tycker jag är i grunden bra, säger han till tidningen.

Se mer:

Se tidigare pressträffen om skolorna.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.