Ingemar Krusell, tidigare biträdande spaningsledare i Palmegruppen, värderar Sucksdorffsvapnet som det i dag viktigaste vapnet att hitta. Foto: PolisenIngemar Krusell, tidigare biträdande spaningsledare i Palmegruppen, värderar Sucksdorffsvapnet som det i dag viktigaste vapnet att hitta. Foto: Polisen
Ingemar Krusell, tidigare biträdande spaningsledare i Palmegruppen, värderar Sucksdorffsvapnet som det i dag viktigaste vapnet att hitta.  Foto: Polisen
SKL provskjuter misstänkt Palme-vapen. Det är okänt vilket år bilden togs. Foto: Pressens BildSKL provskjuter misstänkt Palme-vapen. Det är okänt vilket år bilden togs. Foto: Pressens Bild
SKL provskjuter misstänkt Palme-vapen. Det är okänt vilket år bilden togs.  Foto: Pressens Bild
Tidigare spaningsledare Hans Holmér. Foto: Olle SeijboldTidigare spaningsledare Hans Holmér. Foto: Olle Seijbold
Tidigare spaningsledare Hans Holmér. Foto: Olle Seijbold
Mockfjärdsvapnet hittades vid dykningar. Foto: Robban AnderssonMockfjärdsvapnet hittades vid dykningar. Foto: Robban Andersson
Mockfjärdsvapnet hittades vid dykningar.  Foto: Robban Andersson
SKL provskjuter ett misstänkt Palme-vapen. Fotoåret är okänt. Foto: Pressens bildSKL provskjuter ett misstänkt Palme-vapen. Fotoåret är okänt. Foto: Pressens bild
SKL provskjuter ett misstänkt Palme-vapen. Fotoåret är okänt.  Foto: Pressens bild
Dykningar utanför Centralbron i Stockholm. Foto: Peter HoelstadDykningar utanför Centralbron i Stockholm. Foto: Peter Hoelstad
Dykningar utanför Centralbron i Stockholm.  Foto: Peter Hoelstad
Christer Pettersson dömdes, erkände och frikändes – sedan tog han tillbaka att han mördat Olof Palme. "Palme-utredarna har i många år fokuserat på vapen som på olika sätt kan sättas i samband med Christer Petterson," säger Göran Wall. Foto: Magnus JönssonChrister Pettersson dömdes, erkände och frikändes – sedan tog han tillbaka att han mördat Olof Palme. "Palme-utredarna har i många år fokuserat på vapen som på olika sätt kan sättas i samband med Christer Petterson," säger Göran Wall. Foto: Magnus Jönsson
Christer Pettersson dömdes, erkände och frikändes – sedan tog han tillbaka att han mördat Olof Palme. "Palme-utredarna har i många år fokuserat på vapen som på olika sätt kan sättas i samband med Christer Petterson," säger Göran Wall.  Foto: Magnus Jönsson
Mordplatsen.Mordplatsen.
Mordplatsen.

GW:s vapenfynd öppnar spår på nytt

Publicerad

Flera utpekade Palme-revolvrar blir nu heta i det nya vapenspåret.

Många av dem har sedan länge varit mystiskt försvunna och det kan också finnas helt okända vapen.

– Det kan vara ett vapen som tagits in från utlandet, kanske lånats från militära förråd, tillhört vapensamlare eller skytteklubbar, säger Palme-experten Gunnar Wall.

En Smith & Wesson kaliber .357 Magnum med en pipa på runt tio centimeter.

Det är, enligt Leif GW Persson, det vapen som nu undersöks av vapenteknikerna på NFC, Nationellt Forensiskt Centrum. Besked om provskjutningarna väntas inom kort och kan ge svar på om revolvern är, eller kan misstänkas vara, Palme-vapnet.

Palme-utredarna har i decennier, sedan mordet i februari 1986, kartlagt revolvrar av den aktuella typen. Flera av dem, hundratals revolvrar, har också hittats och provskjutits.

Ingen av dem har varit Palme-vapnet.

Utesluter inte okänt vapen

Flera kända revolvrar är dock fortfarande mystiskt försvunna och kan vara ett av de vapen som nu undersöks av vapenteknikerna i Linköping.

Gunnar Wall, prisbelönt författare som länge granskat Palme-mordet, lyfter dock fram att det kan röra sig om ett helt okänt vapen och är kritisk mot Palme-utredarna inte sökt bredare efter ett vapen.

Han tror att polisen långt tidigare kunnat komma framåt i jakten på möjliga Palme-vapen och utesluter inte att det nya vapnet är helt okänt sedan tidigare.

– Palme-utredarna har i många år fokuserat på vapen som på olika sätt kan sättas i samband med Christer Petterson. Vapen som figurerar i kriminella kretsar och som ofta varit stulna. Men det är inte säkert att det är så. Vapendelen hade haft större förutsättningar att nå framgångar mycket tidigare om man haft ett bredare arbetssätt.

Bland de kända vapen som fortfarande återstår för Palmegruppen att hitta och kontrollera finns Sucksdorffsvapnet, ett vapen som såldes i Kungsträdgården, ett vapen som stals i Helsingborg 1983, ytterligare en som försvann vid en Gambia-resa samt det så kallade Handenvapnet som försvann 1982.

Ingemar Krusell, tidigare biträdande spaningsledare i Palmegruppen, var med i jakten från början.

– När vi började undersöka var det elva legala vapen på drift av den aktuella typen. Och dessutom ett par andra vapenmodeller som överensstämmer med Smith & Wesson.

Krusell värderar Sucksdorffsvapnet som det i dag viktigaste vapnet att hitta. Det stals hos filmregissören Arne Sucksdorff 1977 och har sedan dess varit försvunnet. Kartläggningen av vapnet har visat att den fanns i kretsarna kring Christer Pettersson och Sigge Cedergren.

– Det som är det intressanta vapnet nu är Sucksdorffsvapnet, men vid sidan av det behöver gärningsmannen ju inte ha använt ett legalt utan ett illegalt som kan ha funnits i landet.

Tabbar kan försvåra

Flera problem har lyfts fram när det nya vapnet nu ska jämföras mot Palme-kulorna. Det handlar främst om skadorna på Palme-kulorna som kan försvåra jämförelser.

Men också helt andra faktorer - avgörande tabbar av vapenteknikerna.

– De gjorde en väldig fadäs när de gjorde en avgjutning av kulorna. När vi stod i Wiesbaden och undersökte i mikroskopet hajade till när vi såg små mörkröda spår. Det var avgjutningsmassan som hade fastnat och när vi ringde SKL fick vi veta att man gjort dessa avgjutningar som förstört alla dna-spår, säger Krusell.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag