Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW:s teori om mordet: ”Stämt möte med dem”

Artisten Ramme minns Einár: ”En legend för svensk hiphop”.
Leif GW Persson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Einár.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Leif GW Persson tror att mordet på Nils ”Einár” Grönberg var planerat – och att rapartisten kände mördarna.

– I det enklaste fallet har han stämt möte dem, säger han i TV4 Nyhetsmorgon.

Enligt uppgifter till Expressen flydde två maskerade gärningsmän från platsen kort efter att Einár skjutits till döds i Hammarby sjöstad sent i torsdags kväll. Enligt uppgifter till Aftonbladet avlossade skytten ett vapen med höger hand.

Ingen har gripits ännu, men Leif GW tror att polisen vet vilka som ligger bakom mordet. 

– Jag tror att de har en välgrundad och bestämd uppfattning om vilka det handlar om. Jag tror att det handlar om några yngre förmågor i utkanten av det här nätverket som man är i konflikt med, säger Leif GW Persson.

– De vill sätta sig själva på kartan, alla ledare sitter inne i finkan på långa straff. Det är enkelt nog att dirigera från anstalterna, annars får man ta egna initiativ för att komma upp när ordinarie ledarskapet är frånvarande. Det är det här vi inte har lyckats bryta, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

”Några som han känner” 

Samtidigt tror kriminologiprofessorn att chansen att mordet klaras upp är låg. Enligt Leif GW är sannolikheten ”20 procent”. 

Men att det var Einár var det tilltänkta målet är han säker på. 

– Det är sannolikt två gärningsmän enligt uppgifter, det måste ha föregåtts av planering. I enklaste fallet har han stämt möte med dem. Det är några som han känner och för tillfället litar på, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

Se också minidokumentären om mordet:

• Kidnappningen • Knivskärning på lyxrestaurang • Sköts av polis med elpistol

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.