GW:s nya spår: "Får nackhåret att resa sig"

En 68-årig man mördades och en 63-årig kvinna skadades i en sommarstuga utanför Arboga den 3 augusti. En 41-årig kvinna och hennes 18-årige sambo sitter häktade för dådet.
Foto: Alex Ljungdahl/Expressen
Kriminologen Leif GW Persson har besökt stugan inför nya säsongen av "Veckans brott"

Datumet för sommarstugemordet i Arboga har fångat Leif GW Perssons uppmärksamhet.

Kriminologen har närstuderat fallet för nya säsongen av "Veckans brott" i SVT och har varit på besök vid stugan - nu kan han ha hittat nya spår.

– Sådana sammanträffanden får nackhåret att resa sig, säger Leif GW Persson.

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo sitter häktade misstänkta för mord och mordförsök efter den blodiga knivattacken i sommarstugan utanför Arboga den 3 augusti. Sommarnatten slutade med att 41-åringens pappa dödades, och mamman skadades svårt.

Mystisk drunkning

Samtidigt utreder polisen den 41-åriga kvinnans makes mystiska drunkning i sjön Hjälmaren vid samma stuga sommaren 2015. Enligt uppgifter till VLT har misstankarna mot kvinnan stärkts i det fallet.

Kriminologen Leif GW Persson har varit på platsen för dödsfallen med SVT:s "Veckans brott", något som visas i tisdagens säsongsstart. Bland annat har han varit på den brygga som 41-åringens make hittades död invid.


LÄS MER: Misstankarna stärks mot 41-åringen i dödsfall


Nu har han hittat två nya ledtrådar i de dubbla mordutredningarna, menar han.

Det första: Ledstången. När polisen sökte igenom sommarstugan tog man bland annat en del av en ledstång, eller ett trappräcke, i beslag.

– Man tog med sig en ledstång från huset, som gick i trappan mellan bottenplan och övervåningen i huset. Förmodligen är det så enkelt att man har hittat någon form av spår på den, säger han och utvecklar:

– Det är inte ovanligt att gärningsmannen skär sig själv när den hugger någon. Det här är en hypotes, det vet vi inte, men anta att man har hittat 18-åringens blod på ledstången. Det är ju mitt i natten, då kan man behöva ledstång även om man är 18 år. Då är det kanske blod på ledstången, säger Leif GW Persson.


LÄS MER: Mordmisstänkta paret får inte gifta sig


Eventuella blodspår räcker dock inte. Blodet skulle kunna ha hamnat där vid andra tillfällen, i och med parets förhållande, säger polisprofessorn.

– Det är bara att hoppas att de har något som är konkret, något som knyter honom direkt till gärningen, om man har hittat mordvapnet i hennes bil. Men då ska de ju vara enastående korkade.

Men ledstången är inte det enda spåret. Det andra: Morddatumet. Attacken i stugan i somras genomfördes bara drygt en vecka efter att 41-åringen i slutet av juli fått avslag på sin ansökan om livförsäkring på maken. Livförsäkringen skulle ligga på drygt 2,5 miljoner kronor.

"Man hatar slumpen"

– Förmodligen är det så enkelt att det var i det läget de bestämde sig för att "då får det bli mamma och pappa i stället", säger Leif GW Persson och menar att arvet ska ha varit motivet.

– Man hatar slumpen som polis, och det gör man på goda grunder. Alla sådana sammanträffanden får nackhåret att resa sig.

Expressen har sökt ansvarig åklagare Johan Fahlander, utan framgång. Tidigare har han begärt yppandeförbud i ärendet.

Detta har hänt i sommarstugemordet - dag för dag

3 augusti

En 68-årig man mördas och en 63-årig kvinna skadas i en sommarstuga utanför Arboga.

16 augusti

En 41-årig kvinna, parets dotter, grips på väg till Thailand. Hennes 18-årige sambo grips på väg från Arlanda. De båda misstänks för mord och försök till mord.

19 augusti

Mannen och kvinnan släpps.

29 augusti

Polisen inleder förundersökning om mord kring 41-åringens makes drunkningsdöd ett år tidigare.

30 augusti

41-åringen och 18-åringen grips igen, på ett hotell i Trondheim, Norge, dit kvinnan rest direkt från Thailand.

2 september

Paret häktas på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök. För kvinnan finns även en alternativ brottsmisstanke om anstiftan till mord.

30 september

Den misstänkta 18-åringen omhäktas och ska genomgå en liten sinnesundersökning.

3 oktober

Den 41-åriga kvinnan omhäktas.

12 oktober

Misstankarna mot 41-åringen har stärkts i fallet gällande hennes makes död, enligt uppgifter till tidningen VLT.

28 oktober

Sista datum för åklagaren att väcka åtal i den del som rör mord och mordförsök i sommarstugan i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.