Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW:s kritik mot cheferna: ”Det har skadat polisen”

Expressens reporter Michael Syrén: ”Nervöst på polishuset”.
Kaoset i den högsta polisledningen – och Expressens avslöjande av konflikten mellan polischeferna Mats Löfving och Linda Staaf - har allvarligt skadat myndigheten, enligt Leif GW Persson.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Leif GW Persson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kaoset i den högsta polisledningen – och Expressens avslöjande av konflikten mellan polischeferna Mats Löfving och Linda Staaf – har allvarligt skadat myndigheten.

Det anser kriminologen Leif GW Persson.

– Det här har skadat polisens kompetens, ledning och nu också deras förtroende, säger han.

Expressen kunde i går avslöja att den ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving – tidigare chef för den nationella operativa avdelningen Noa – i fjol polisanmäldes av polisens säkerhetschef Ari Stenman för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. 

Det utpekade brottsoffret var Linda Staaf, underrättelsechef på Noa och som 2015 fick den befattningen av Löfving.

Utredningen lades ned av överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda utredningar efter endast två dagar utan att några utredningsåtgärder vidtagits.

Linda Staaf, underättelsechef på Noa.
Foto: Johan Jeppsson / IBL

Linda Staaf och Mats Löfving hade tidigare, när de båda arbetade på Noa, ett förhållande. Staaf berättade för Expressen att hon kontaktat säkerhetschefen för att få stöd och för att hon känt en oro för sin egen säkerhet.

På tisdagen hölls ett möte på Stockholmspolisen, där Mats Löfving är regionpolischef. Det leddes enligt uppgift av Fredrik Näslund, chef för utredningsenheten, och kallade var enhetschefer och gruppchefer som samtliga fick instruktionen att läsa avslöjandet. Myndigheten vill inte redogöra för vad som sades på mötet.

”Generellt kommenterar jag inte vad som sägs på polisens interna möten”, skriver polisens pressansvarige Christer Janson i ett mejl.

Samtidigt höll i dag Polismyndighetens insynsråd, med representanter för riksdagspartierna, ett sedan tidigare planerat möte med rikspolischefen Anders Thornberg. Han fick frågor om Löfving och Staaf, och svarade att myndigheten följt alla rutiner.

Rikspolischef Anders Thornberg
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Vi tål vilken granskning som helst, sa Thornberg, enligt mötesdeltagare.

Kriminologen Leif GW Persson är upprörd över hur den ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving agerade när denne valde att anställa Linda Staaf som underrättelsechef på Noa.

– Det här bidrar till att andra poliser blir sura, och på goda grunder. Det är jäkligt olustigt. Rötan i organisationen sprider sig från toppen.

Leif GW Perssons kritik

Leif GW Persson säger att han har svårt att se att polisens säkerhetschef Ari Stenman kan ha missuppfattat Linda Staaf under samtalen som ledde till att Stenman lämnade in en polisanmälan mot Mats Löfving.

– Det har jag väldigt svårt att tro. Han är ju utbildad i att inte missuppfatta och det är ju hon som kallar till sig honom, det är inte något möte som han initierar, säger Leif GW Persson.

Efter årsskiftet kommer både Mats Löfving och Linda Staaf ha flyttat från Noa. Leif GW Persson är övertygad om att myndigheten skadats allvarligt – men tror inte att den högsta polisledningen kommer att drabbas av avslöjandet om anmälan och kaoset på myndigheten.

Mats Löfving
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Man löser problemen genom att tiga ihjäl dem. Men vare sig Staaf eller Löfving kommer bli någon ny rikspolischef.

Polisförbundets ordfröande Katharina von Sydow
Foto: STEFAN TELL

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow vill inte heller kommentera konflikterna eller polisanmälan. 

Pressekreterare Karin Larsson skriver:

”Vi har tagit del av Expressens information om att åklagaren har valt att inte gå vidare med ett åtal mot Mats Löfving. Vi har ingen kännedom om detta ärende och vill inte spekulera eller kommentera det vidare.
Katharina kommenterar dock generellt att ledningskultur och arbetsmiljö är viktiga frågor för oss. Det är frågor vi har ständig dialog med Polismyndigheten om. Vi förväntar oss att Polismyndigheten följer sina rutiner för den här typen av händelser och att det är samma principer som gäller för alla anställda”

Expressen har sökt rikspolischef Anders Thornberg, Mats Löfving och Linda Staaf för kommentarer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.