Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW:s inspiration - det hemliga nätverket

Leif GW Persson hade det hemliga nätverket i åtanke när han skrev böckerna som senare blev tv-serien "En pilgrims död".
Foto: Roger Vikström

Författaren och kriminologen Leif GW Persson inspirerades av topphemliga nätverket "Stay behind" när han skrev romanerna som ligger bakom tv-serien "En pilgrims död".

Han poängterar att medlemmarna ofta hade säkerhetsbakgrund och att mötena hölls i Skandiahuset - alldeles intill mordplatsen på Sveavägen.

- Jag tyckte ändå att det var rätt ställe på något sätt. Där finns ju alla de här personerna med den här bakgrunden, säger författaren.

I SVT-dramat "En pilgrims död" skjuter karaktären Hedberg statsministern på uppdrag av högt uppsatte Säpochefen Claes Waltin. Nu berättar Persson att han hade den tidigare hemliga organisationen "Stay Behind" i åtanke när han skrev boken som tv-serien bygger på.

Under kalla kriget skulle gruppen förbereda Sverige inför en eventuell ockupation. Sanktionerad av Socialdemokraterna och statsminister Tage Erlander kom gruppen efter Andra Världskriget att ledas av Alvar Lindencrona, civilt chef för försäkringsbolaget Thule. Bolaget hade kontor i nuvarande Skandiahuset på Sveavägen 42, nära korsningen till Tunnelgatan där Palme sköts den 28 februari 1986.

- Lindencrona var säkert inte med i detta. Men jag tyckte ändå att det var rätt ställe på något sätt, säger Leif GW Persson.

Olof Frånstedt, tidigare chef för Säpos kontraspionage, har skrivit på debattsajten Newsmill om att mördaren kan finnas inom polis eller militär.

Extremt hemlig


Sveavägen 42. Här hade Thule sitt kontor.
Foto: Foto: Lisa Mattisson

I söndags skrev Inga-Britt Ahlenius, tidigare ledamot av Palmekommissionen, på DN Debatt att "Stay Behind" borde granskas.

Gustaf Lindencrona, son till Alvar Lindencrona som avled 1981, vittnar om hur extremt hemlig organisationen var och att familjen inget visste om Lindencronas inblandning förrän på dödsbädden.

- Han sa att en officer skulle komma och legitimera sig och hämta en svart låda ur pappas kassaskåp med dokument och att vi skulle lämna ut dem. Det gjorde vi efter hans död.


Ulf Friberg spelar Palme-mördaren i
Foto: Foto: SVT

Gustaf Lindencrona avfärdar organisationens påstådda kopplingar till Palmemordet och det gör även Alvar Lindencronas efterträdare Curt-Steffan Gisecke, som hade uppdraget mellan 1978 och 1995.

- Man kan inte ha synpunkter på om Persson haft det i åtanke när han skrev sina böcker. Men det är naturligtvis helt befängt i sak. Det var en verksamhet på ungefär 40 personer som leddes av en styrgrupp, säger Curt-Steffan Gisecke.

Bads skjuta Palme

Senaste tiden har uppmärksamheten varit stor kring utredningen om mordet på Olof Palme. I helgen framträdde också en företagare - "Johan" - i Aftonbladet och sa siga ha fått frågan om han ville skjuta Palme.

- Vi kommer att titta på uppgifterna som varit ute och vad som finns tidigare i utredningen, säger Dag Andersson, Palmegruppens spaningsledare.

DEBATTEN OM "STAY BEHIND" STARTADE MED AHLENIUS DEBATTINLÄGG I DN

I söndags skrev Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s internrevision och ledamot av kommissionen som granskade Palmeutredningen, på DN Debatt om att organisationen ”Stay Behind” borde granskas noggrannare.

Författaren och journalisten Mikael Holmström, som granskat organisationen, sa i går till Svenska Dagbladet, att några kopplingar inte kunnat påvisas hittills.

– Det har visserligen genom åren förts fram påståenden om kopplingar mellan Nato, "Stay Behind" och Palmemordet. Men vad jag vet har hittills ingen lyckats att belägga dessa teorier sa Holmström till Svenska Dagbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.