Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW:s "hemliga" lapp
om försvunna korna

Leif GW Persson i SVT:s "Veckans brott".
Foto: SVT

Här är den hemliga lappen med Leif GW Perssons svar på mysteriet med de stulna korna i Sörmland.

Polisprofessorn vägrar ge upp fallet - och säger sig vara ganska säker på hur det gick till.

– Svårighetsgraden är inte så hög, säger han i "Veckans brott" i SVT.

Lantbrukaren Claes Roempkes stulna kor i Flen har blivit ett av de mest uppmärksammade brotten i Sverige den senaste tiden.

Polisprofessorn Leif GW Persson har engagerat sig starkt i fallet och har flera gånger tagit upp det i programmet "Veckans brott" i SVT.

Och nu är han ganska säker på vad som har hänt. Leif GW Persson har till och med skrivit ner vad han tror har hänt på en hemlig lapp - som inte får visas innan polisen har löst fallet.

– Jag är nog ganska klar över vad det här handlar om men det är lite problematiskt att prata om. Dels av hänsyn till pågående utredning och dels att man ska vänta med att babbla om sånt tills man är helt säker, säger han i "Veckans brott ".

Lappen ska visas först när fallet är löst och enligt Leif GW Persson då bevisa "hur mycket detektiv" han är.

Tror det kommer lösas

Polisutredningen om den anmälda kostölden har både lagts ner och tagits upp igen på kort tid.

Och Leif GW Persson är ganska säker på att polisen till slut kommer att lösa fallet.

– Det tror jag nog. Svårighetsgraden är inte så hög, säger han i "Veckans brott".

När Expressen.se når polisprofessorn vill han inte kommentera sin hemliga lapp eller något annat om kostölden. Men han berättar hur han kom fram till att det var 68 kor som försvann, i stället för 69 som det tidigare rapporterats om.

– När jag satte mig och räknade så blev det 68, men det är lätt att räkna fel. Jag är manisk med att kontrollräkna, säger han.

"Ockuperar samtligas huvud"

"Veckans brotts" inslag om de försvunna korna har gett ett enormt intresse från tittarna. Bara när programmet handlade om Palmemordet kom det in fler tips.

– Det är det kriminalärende i det här landet som ockuperar samtligas huvud. Det är ett utomordentligt intressant fall, det upptar i princip hela min vakna tid, säger Persson i programmet.

– Vi har fått in massor med tips, jag själv har fått många tips från lokalbefolkningen och alla tipsen lämnas in till polisen i Sörmland. Det här har gått rakt in i hjärteroten på svenska folket.

Kostölden i Sörmland

• Den 19 december försvann 69 kor från lantbrukaren Claes Roempkes stall. Djuren stod klara för att köras till slakteri.

• Roempke lämnade korna utan tillsyn under fem timmar tidigt på morgonen och det var under den tiden som djuren försvann.

• I förra veckan lades polisutredningen ned. Men det har återupptagits och leds nu av en åklagare. Brottsrubriceringen är grov stöld.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.