GW: "Ygeman får vänja sig – blir ännu sämre"

Leif GW Persson framför hård kritik mot polisen.
Foto: Alex Ljungdahl
Inrikesminister Anders Ygeman, S.
Foto: Sven Lindwall
Leif GW Persson tror inte på någon snabb förbättring, även om rikspolischef Dan Eliasson skulle få sparken.
Foto: Sven Lindwall

Enligt Leif GW Persson finns det ingen återvändo för den svenska polisen.

Han totalsågar myndighetens nya organisation – och menar att inte ens ett chefsbyte kan vända de försämrade resultaten.

– Ygeman får vänja sig vid att det blir ännu sämre nästa år, säger han.

Poliskrisen är inget nytt. De senaste åren har polisen dragits med dåliga resultat – och för att få bukt med dem beslutade riksdagen om en omorganisation.

23 myndigheter skulle bli till en.

Nu är omorganisationen, efter två år, så gott som klar. Men polisens resultat har inte vänt.

Leif GW Persson: "En långsiktig trend"

På torsdagen presenterades nya siffror: Under 2016 redovisade polisen tio procent färre ärenden för åklagare jämfört med 2015.

– Det är inget nytt, det är en långsiktig trend. Uppklaringen har sjunkit stadigt under en mycket lång period. Det är allvarligt, säger kriminologiprofessorn Leif GW Persson.

Inrikesminister Anders Ygeman, S, har kallat rikspolischef Dan Eliasson till sig för att diskutera hur den negativa trenden ska kunna vändas.

Men GW tror inte på någon förbättring.

– Nej, Ygeman får vänja sig vid tanken att det kommer att bli ännu sämre. 

Polisprofessorn sågar polisens organisation

Enligt polisprofessorn är omorganisationen feltänkt.

– Nästan all brottslighet är lokal och då fungerar det inte med en central organisation. Det behöver man inte vara polis för att fatta. Det är en mycket allvarlig situation, han har en del att suga på den gode Ygeman.

Men nu är omorganisationen genomförd, hur gör man då det bästa av förutsättningarna?

– Man får backa tillbaka och skapa en mer lokal organisation. Någon annan möjlighet finns inte. Det finns inga lätta vägar, säger Leif GW Persson.

Polisen håller inte med.

– Vi tror stenhårt på att vi är på rätt väg, att vi har en central ledning i rätt frågor. Vi tycker att vi har en bra balans mellan lokalt och nationellt, säger Mats Löfving, chef vid polisens nationella operativa avdelning.

Tror inte på bättre resultat

Leif GW Persson har tidigare uppmanat regeringen att sparka Eliasson. Men han tror inte att det skulle hjälpa resultaten – och han tror att rikspolischefen får sitta kvar.


LÄS MER: Leif GW Persson: Sparka Dan Eliasson och alla som tror som han


– Hade man tänkt ge honom sparken ganska omgående hade inte han varit den som sparkade polischefen i region syd. Jag tror han kommer att sitta kvar till nästa val.

Vad tycker du om det?

– Det är inte huvudfrågan. Orsaken att jag inte är så glad i honom som rikspolischef är att han är hårt involverad i den här reformen. Det behövs någon som förstår vad det handlar om och det gör inte Eliasson. Han är också allmänt svajig, lite "det fixar sig". Men jag är ganska säker på motsatsen.

Du tror inte på någon förbättring inom den närmaste framtiden?

– Nej, inte en sekund. Oavsett om vi kastar ut Eliasson eller inte.

Eliasson: Jag tänker skörda framgångarna

Anders Ygeman säger att han har förtroende för rikspolischefen "till dess att motsatsen meddelas". Och nu väntar han sig bättre resultat.

– Nu har vi i princip avslutat omorganisationen, tillfört över två miljarder kronor till polisen de närmaste åren, stiftat ett stort antal nya lagar för att underlätta polisens arbete och renodlat polisens arbetsuppgifter. Nu vill vi se en förbättrad resultatutveckling.

Polisen är positiv och tror på bättre resultat 2017. Dan Eliasson menar att man redan nu kan se en förbättring, om man bortser från den växande bedrägeribrottsligheten.

– Rensar man utredningssiffrorna från bedrägerier ser de mindre dåliga ut i november och december. Nu ska vi upp ännu högre. Jag hoppas kunna förbättra siffrorna några procent varje år kommande år, säger Eliasson till Ekot.

I intervjun får han frågan om han kommer att sitta kvar på sin post.

– Nu har jag gått igenom 2015/16 och slitit med polisens omorganisation. Nu tänker jag vara med och skörda framgångarna också, svarar Eliasson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.