GW: "Utan filmen
blir det knepigt"

Här ser man de misstänkta männen posera med ett vapen under livesändningen.
Misstänkt 1: 24-åringen, flera gånger dömd för misshandel och narkotikabrott.
Misstänkt 2: 20-åringen, poserar med en revolver i sändningen.
Misstänkt 3: 18-åringen.
Leif GW Persson uttalar sig om fallet.
Foto: Simon Hastegård
Våldtäkten ska ha skett i Uppsala län.
1 / 7

Två män begärs häktade för våldtäkten på en kvinna i Uppsala – som ska ha sänts ut live på Facebook.

En tredje man begärs häktad eftersom han inte ska ha avslöjat övergreppet.

Men utan Facebookfilmen går polisen en svår utredning till mötes, menar Leif GW Persson.

– Om inte hon har en susning om vad som har hänt, så finns i princip bara filmen för att stödja tesen om en våldtäkt. Då är grundtipset att de blir försatta på fri fot, säger kriminologiprofessorn.

Tre män, 24, 20 och 18 år gamla, begärs häktade efter det misstänkta våldtäktsdramat mot en kvinna i Uppsala – övergrepp som kan ha sänts ut live på Facebook. 

20-åringen och 18-åringen begärs häktade som på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt medan 24-åringen begärs häktad för underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Häktningsförhandlingarna ska hållas från klockan 13 på onsdagseftermiddagen i Uppsala tingsrätt och beräknas hålla på framåt 15-tiden.

I ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten i Uppsala står det att läsa:

"De tre misstänkta männen i våldtäktsärendet i Uppsala har nu begärts häktade. Två av männen begärs häktade på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt. Den tredje begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Häktningsframställan har lämnats in till Uppsala tingsrätt. Kammaråklagare Pontus Melander kommer att vara tillgänglig för media efter häktningsförhandlingarna."

GW: Grundtips att de släpps fria

Utan Facebook-klippet går polis och åklagare en svår utredning till mötes, menar Leif GW Persson, professor i kriminologi.

– Om du ger dig på en medvetslös person och har sex med den personen så konstituerar det en våldtäkt. Nu har vi en samtyckesregel och det stärker tesen om att det har skett något straffbart här. Men utan filmen blir det knepigt, säger han och fortsätter:

– Om inte hon har en susning om vad som har hänt, så finns i princip bara filmen för att stödja tesen om en våldtäkt. Då är grundtipset att de blir försatta på fri fot.

Tror du att de släpps redan vid häktningsförhandlingen?

– Nej det tror jag inte, det är alltför snålt. De kommer nog att ge polisen det rådrum som behövs för att eventuellt få in det här materialet, säger Leif GW Persson.

Efter beskedet - advokaten inte förvånad

En 24-årig man är en av två huvudmisstänkta. Han begärs häktad misstänkt för våldtäkt.

Hans försvarare, advokat Andreas Welin, fick beslutet från åklagaren under tisdagseftermiddagen.

Han är inte särskilt förvånad.

– Begär han en häktad så begär han väl alla tre så klart. Men jag har inte fått häktningspromemorian än så jag vet inte exakt vad det är de har att gå på. Vad jag vet har det funnits en viss tveksamhet hos åklageriet om det här kommer att hålla och det får vi ju se i morgon.

"Aldrig roligt att bli häktad"

Har du lämnat det här beskedet till din klient? 

– Nej, jag har precis fått det. Så jag tänkte ta det med honom lite senare. I lugn och ro.

Hur tror du att han kommer att reagera?

– Det är aldrig roligt att bli begärd häktad för allvarlig brottslighet, säger Andreas Welin. Det är alltid pressande att sitta i den här situationen.

Advokat Stefan Wallin försvarar en av de andra två misstänkta. I Expressen TV säger han:

– Jag är förvånad och ska tala med min klient nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.