Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW testar misstänkta Palme-vapnet

I kvällens "Veckans brott" besöker polisprofessorn vapenundersökarna i Linköping. GW Persson håller i programmet upp det aktuella vapnet och testar det.Foto: SVT
et vapen som Leif GW Persson lämnat in till Palmegruppen analyseras fortfarande på NFC, Nationellt Forensiskt Centrum. I kvällens "Veckans brott" besöker polisprofessorn vapenundersökarna i Linköping.Foto: Alex Ljungdahl

Här testar Leif GW Persson det misstänkta Palme-vapnet.

I kvällens "Veckans brott" i SVT blindavfyrar polisprofessorn vapnet på Nationellt Forensiskt Centrum i Linköping.

– Så fort vi misstänker att vi har ett vapen som ska jämföras då gör vi så mycket vi kan ifall det skulle kunna vara ett vapen som är kopplat till Palme-utredningen, säger Mikael Högfors, gruppchef vapen på NFC till SVT.

Svaret på vapenanalysen väntas inom kort.

Det vapen som Leif GW Persson lämnat in till Palmegruppen analyseras fortfarande på NFC, Nationellt Forensiskt Centrum. I kvällens "Veckans brott" besöker polisprofessorn vapenundersökarna i Linköping.

GW Persson håller i programmet upp det aktuella vapnet och testar det.

– Det här är det vapen som jag lämnat. Jag fick ju lite vibbar när jag kollade vad det var.

"Letar efter fingeravtryck"

Sedan blindavfyrar han vapnet, men spänner först hanen, och menar att det troligen var så det gick till i samband med Palme-mordet.

– Så jag gissar att han går fram, och då har han redan spänt hanen, och så skjuter han. Pang, säger han i programmet.

Mikael Högfors, gruppchef vapen på NFC, medverkar i programmet:

– Så fort vi misstänker att vi har ett vapen som ska jämföras då gör vi så mycket vi kan ifall det skulle kunna vara ett vapen som är kopplat till Palme-utredningen. Och det kommer vi att fortsätta med tills vi har hittat ett vapen.

Några konkreta besked om vad analyserna hittills gett framkommer dock inte.

"vVäsentliga faktorerna är pipan"

Leif GW Persson i programmet:

– Det är inte så att man bara provskjuter utan man letar naturligtvis efter både fingeravtryck och DNA på vapnet. De väsentliga faktorerna är pipan. Det andra är typen av kula.

Under besöker på kriminallabbet i Linköping får GW Persson också "topsas", lämna ett salivprov, för att han ska kunna uteslutas sedan han hanterat vapnet och kulan som lämnats in.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.