Leif GW:s teori om dödsskjutningarna

Leif GW Persson i ”Nyhetsmorgon”.
Foto: TV4
Tre män sköts ihjäl vid ett kafé på Drottninggatan i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Sverige toppar dödsskjutningarna bland unga män. 

Efter trippelmordet i Malmö varnar nu kriminella för hämndaktioner. 

– Tillgången på vapen i de här kretsarna är faktiskt hög på ett skrämmande sätt, säger Leif GW Persson i "Nyhetsmorgon"

En studie från i maj visar att Sverige toppar dödsskjutningar bland unga män – i jämförelse med tolv andra europeiska länder. Till exempel är det mer än tio gånger så vanligt att män mellan 15 och 29 skjuts ihjäl i Sverige än i Tyskland, och sex gånger så vanligt som i Storbritannien.  

Efter trippelmordet i Malmö i juni varnar nu kriminella att risken är stor att oskyldiga drabbas av kommande hämndaktioner. 

Under lördagen kommenterade Leif GW Persson dödskjutningarna i Tv4:s "Nyhetsmorgon", och menar att gängkriminalitet är den enskilt största kategorin av det dödliga våldet. 

– Det är ungefär 40 procent av samtliga fall av dödligt våld, säger han och menar att det hittills i år rör sig om drygt tjugo mord. 

Tre män sköts ihjäl vid ett kafé på Drottninggatan i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Tillgång till vapen 

Enligt Leif GW Persson är anledningen bakom Sveriges placering i toppen är en kombination av flera olika faktorer. 

– Dels att de här grupperna finns, det är starka motsättningar mellan dem, de är segregerade så att de befinner sig i varandras absoluta närhet, säger han och tillägger att grupperna även har väldigt god tillgång till vapen:  

– Det är automatvapen och vanliga pistoler, men även K-pister och kulsprutor och handgranater. Tillgången på vapen i de här kretsarna är faktiskt hög på ett skrämmande sätt. 

"Svårbekämpad brottslighet"

Även om regeringen har skärpt vapenlagarna, menar Leif GW Persson att det inte nödvändigtvis får någon inverkan på det dödliga våldet. 

–  Det här är oftast ett starkt känslomässig moment, och det sista man tänker på när det smäller är vad som ska hända sen, säger han och tillägger att det dessutom är väldigt få gärningsmän som får straff – "en på fyra". 

Enligt Leif GW Persson är det vanligt att närstående till drabbade väljer att inte vittna. 

– Offren håller också mun på sig, för de vill att de ska vara på banan så att de ska kunna hämnas, säger han. 

– Det är en svårbekämpad brottslighet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.