Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW: Skandiamannen mördade inte Palme

Nya vändningen i Palmeutredningen – åtal kan väckas senare i år.
Mordet på statsminister Olof Palme kan få sin upplösning på onsdag.
Foto: IBL
Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, har pekats ut so Palmes mördare.
Foto: POLISEN
Leif GW Persson tror inte att Skandiamannen är mördaren.
Foto: TV4/BROTTSJOURNALEN

Leif GW Persson tror inte att Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, mördade Olof Palme.

Många bedömare tror att Palmeutredningen kommer att peka ut Engström på onsdag, men polisprofessorn går mot strömmen.

– Skandiamannen stämmer väldigt dåligt med min magkänsla, säger han.

Spänningen stiger inför åklagare Krister Petersons aviserade beslut i åtalsfrågan på onsdag. Mer än 34 år efter mordet väntas Palmeutredningen presentera en mördare – och många tippar att det är avlidne Stig Engström, kallad Skandiamannen efter sin arbetsplats. 

– Jag har en djup övertygelse om att Skandiamannen inte har med det här att göra. Utan att han är just det han utgav sig för att vara, nämligen ett vittne, säger Leif GW Persson.

– Till skillnad från de flesta andra i sammanhanget kan man faktiskt binda honom till brottsplatsen vid tidpunkten för brottet. Men han dyker upp en minut för sent. När han kommer ut på gatan har Palme redan åkt ned, Skandiamannen har ungefär en 50-meterspromenad fram till platsen, säger han.

Avskrivning av åtal

Enligt GW Persson kommer Krister Peterson troligen att meddela ett avskrivningsbeslut på grund av att den misstänkte personen är avliden. Samtidigt måste åklagaren berätta vem det är och ”ha så pass mycket på fötterna” att han kunnat väcka åtal om personen hade varit vid liv.

Det har framförts en rad argument för att Stig Engström skulle vara mördaren: han var på mordplatsen; han avskydde Palme och umgicks i högerkretsar; han hade tillgång till vapen genom en vän som var vapenhandlare.

Palmeåklagaren Krister Peterson lägger fram beslut i åtalsfrågan på onsdag.
Foto: EMIL NORDIN

Avvisar argumenten

Men Leif GW Persson avvisar alla argument, punkt efter punkt:

Uppgiften om tillgång till vapen är löst underbyggd. Vapenhandlarens barn säger att deras pappa var mycket nog med sina vapen och förnekar bestämt att han skulle ha lånat ut vapen till Engström.

Inte heller uppgiften om högersympatier är tungt vägande. Engström var kommunpolitiker (M) i Täby och sysslade med skolfrågor. Som många andra på högerkanten ogillade han Palme, men han var långt ifrån extrem.

Han var för sent ute. Han ”stämplade ut från Skandia 23.19, förmodligen 23.20” och stod och pratade en stund med Securitasvakten.

Engströms fru säger att mannen var alldeles för vek. Han hade ”inte det i sig”.  

– Det ska till en del för att kliva upp bakom någon och trycka av i nacken. Honom tror jag inte på, säger GW Persson.

”Besvärlig person”

Han förklarar att Stig Engström dök upp redan på mordkvällen som ett vittne som försökte hjälpa till. Han ansågs vara en besvärlig person som lade sig i och tyckte att han inte blev tagen på tillräckligt stort allvar.

– Vi pratade om honom på ett tidigt stadium. Jag delade utredarnas magkänsla att det här var en pratmakare. Det fanns en del utredare med erfarenhet från fältet som nog hade kunnat vittra sig till en sådan som Skandiamannen om han verkligen hade gjort det, säger GW Persson.

– Det här var en jättegrej för Skandiamannen. Han hade hamnat i något som var hur stort som helst och det tänkte han inte släppa. Men han hade inte hamnat där i kraft av att han var gärningsman utan som vittne, säger han.

Avfärdar Sydafrikaspåret

Han avfärdar också Sydafrikaspåret som ”långsökt” – och säger att gärningsmannen måste vara någon som hade kännedom om att Palme gick utan bevakning mordkvällen. En person med ingående lokalkännedom om centrala Stockholm eftersom han så snabbt ”gick upp i rök”.

GW Persson anser att Palmeåklagaren måste visa upp något konkret, som mordvapnet, vid pressträffen på onsdag ”för att bli tagen på allvar”.

Åklagarmyndigheten meddelade på fredagen att ett beslut i åtalsfrågan ska presenteras den 10 juni vid en digital pressträff.

”Har haft fel förr”

Leif GW Persson utesluter dock inte helt möjligheten att han kan bli överraskad – att det verkligen blir Stig Engström som pekas ut.

– Det är möjligt att jag har fel och att man har har hittat något bestickande på honom. Jag har haft fel förr. I den här typen av ärenden brukar jag ha rätt åtta gånger av tio, säger han.

Kommenterar de nya uppgifterna i Expressen TV.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.