Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW sågas i mejl: "Är han helt frisk?"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressen kan i dag publicera Göran Lambertz brev till bland andra Christer van der Kwast och Claes Borgström. Leif GW Persson är kritisk till Lambertz: "Frågan är om vi kan ha justitieråd som har den graden av omdöme", säger Persson.
13 AUGUSTI 08.33Göran Lambertz till Seppo Penttinen:Jag förstår (bl.a. av vad Christer van der Kwast säger om dig) att du inte har gett SB någon otillbörlig information men för att jag ska kunna säga det offentligt (och inte bara vad jag tror) vill jag ställa frågan uttryckligen till dig (då kan jag säga att jag har "intervjuat" dig om detta): Gav du någonsin SB information som han inte borde ha haft och som han kunde använda för att framstå som skyldig? (Ursäkta att jag ställer frågan!)13 AUGUSTI 09.15Seppo Penttinen till Göran Lambertz:Jag förstår att det är besvärligt att ställa frågan. Du kan leva i förvissning om att det aldrig har skett. Jag kan vittna på det om det behövs. Jag förnekar inte att det i förhören kan ha funnits ledande frågeställningar. Det finns det sannolikt i de flesta polisförhör, så även i mina. Men inte i den utsträckning att SB lämnat avgörande svar som lett till fällande domar.
14 AUGUSTI 09.21Christer van der Kwast till Göran Lambertz:Det är tråkigt om du tappar sugen. Det skulle behövas en sansad röst i mediabruset. Jag – och säkert också Seppo – svarar gärna på dina frågor om du tror att det för saken framåt. Oavsett hur övertygande Råstam framställer sin sak finns det en hel del i den andra vågskålen.14 AUGUSTI 03.22Göran Lambertz till Seppo Penttinen/Christer van der Kwast:Jag har nu sent på nattkröken läst ut Hannes Råstams bok och är lite missmodig. Ska jag vara ärlig känns det som om han mer eller mindre pulvriserat alla våra "obestridliga fakta", alltså de nio punkterna i mitt utkast till artikel, utom den första. Finns det där med bommen dokumenterat?
14 AUGUSTI 09.38Stigson till Lambertz:Jag har också läst boken till slut. Min reaktion är den motsatta. Det är så många omständigheter som är förvrängda att det är övertydligt att verkligheten har friserats. (...) Du ska inte tro på nånting i boken...
14 AUGUSTI 13.33Lambertz till Stigson:Jag tror att du förlorar på att inta en så hård position. Det är t.ex. inte något tvivel o att läsarna får intrycket att Q i flera fall har letts framåt mot en slutlig ganska bra berättelse efter att först inte ha vetat något alls om detaljer.14 AUGUSTI 14.36Stigson till Lambertz:Jaja. Så där skulle jag inte skriva annat än oss emellan.
17 AUGUSTI 21.17Lambertz till van der Kwast:Jag satte mig och läste resningsbeslut och friande domar. Då fick jag hicka när jag läste resningsbeslutet om Johan, för det kändes bestämt som jag måste tona ner vad jag hade skrivit om födelsemärket. Hovrätten har faktiskt gjort en hyggligt omsorgsfull prövning i den delen.
20 AUGUSTI 21.50van der Kwast till Lambertz:Det var en ojämn match och en märklig debatt. Jag tror nog att alltfler ställer sig frågan vad Leif GW egentligen vet om Quick-utredningen. Leif GW såg påtaglig obekväm ut.
20 AUGUSTI 22.39Borgström till Lambertz:Jag tycker att du hanterade diskussionen i Aktuellt mycket bra. Var Leif nykter? I vart fall hade han ett förhållningssätt och argumentering som undergrävde hans egen linje, tycker jag och många som ringt mig i kväll.
21 AUGUSTI 15.22van der Kwast till Lambertz:Jag lutar mer och mer åt att det är bäst att skriva något emellanåt om jag alls ska göra något mer. Har tackat nej till ett samkväm med Leif GW i TV:s morgonsoffa. Det finns gränser. Såg också hans fortsatta angrepp i pressen. Är han verkligen helt frisk?
1 / 10

Här är de desperata mejlen efter Hannes Råstams bok om Quick-fallet.

“Ska jag vara ärlig känns det som att han mer eller mindre pulvriserat alla våra 'obestridliga fakta'”, skriver Göran Lambertz i ett av dem.

Expressen kan i dag avslöja orden mellan huvudpersonerna - där motståndaren Leif GW Persson sågas.

Den 20 augusti publicerades Göran Lambertz, tidigare justitiekansler och numera justitieråd i högsta domstolen, en debattartikel i DN. Där listade han fem punkter som han menade var svårförklarliga för dem som anser att anklagelserna mot Quick var påhittade.

Expressen har begärt ut de mejl som Lambertz skickat och fått till sin tjänstemejl på högsta domstolen vid tiden för publiceringen i DN. De visar hur han fått stor hjälp av Christer van der Kwast, Claes Borgström, Seppo Penttinen och Gubb Jan Stigson i författandet av debattinlägget.

"Pulveriserar fakta"

Den 14 augusti skrev Lambertz till Penttinen van der Kwast att han under natten läst ut Hannes Råstams bok "Fallet Quick: Att skapa en seriemördare" och är "lite missmodig".

 "Ska jag vara ärlig känns det som om han mer eller mindre pulvriserat alla våra 'obestridliga fakta', alltså de nio punkterna i mitt utkast till artikel, utom den första".  

Christer van der Kwast försökte peppa honom och skrev tillbaka:

 "Det är tråkigt om du tappar sugen. Det skulle behövas en sansad röst i mediabruset. Jag - och säkert också Seppo - svarar gärna på dina frågor om du tror att det för saken framåt." 

Den 20 augusti publicerades så debattartikeln. Samma kväll mötte Lambertz Leif GW Persson i en debatt i SVT:s "Aktuellt".

Fick beröm

Kretsen kring Lambertz berömde honom för hans insats. Penttinen tackade honom för att han " orkar föra saken fram i dagsljuset och att du vill ta risken att bli hudflängd, vilket sannolikt kommer att ske. Att du ställer upp på det här viset värmer ordentligt efter alla år som jag sprungit gatlopp i media!" 

Seppo Penttinen ser inga problem med den diskussion han fört med Lambertz per mejl.

– Han har begärt handlingar av mig och jag har distribuerat de handlar han har begärt.

Efter debatten i "Aktuellt" kom också reaktioner från van der Kwast och Borgström till Lambertz inkorg

 "Har tackat nej till ett samkväm med Leif GW i tv:s morgonsoffa. Det finns gränser. Såg också hans fortsatta angrepp i pressen. Är han verkligen helt frisk?"   skriver åklagare Christer van der Kwast.

- Du har med god slagruta hittat det som jag förstår att aftonpressen kan vara intresserad av, säger van der Kwast till Expressen.

- Jag ser helst att det här inte publiceras, jag vill inte sänka debattnivån, den här frågan förtjänar bättre.

"Tror jag är helt frisk"

 "Jag tycker att du hanterade diskussionen i Aktuellt mycket bra. Var Leif nykter?"  skriver advokat Claes Borgström till Göran Lambertz.

Men Leif GW Persson hetsar inte upp sig över anklagelserna.

- Jag har ju problem med höften och jag har problem med hjärtat, men i mental mening så tror jag nog att jag är helt frisk, säger han.

Borgströms ifrågasättande av hans nykterhet tar han inte heller på allvar:

- Är han intresserad av sådant så kan han hitta betydligt allvarligare problem på den punkten hos sig själv. Men om det där är hans bedömning av min argumentation så, visst - han är ju part i målet.

- De får hitta på något elakare om jag ska ta dem på allvar, säger han.

"Utomordentligt olämpligt"

Leif GW Persson är däremot mycket upprörd över att Göran Lambertz hämtar all sin information från just de personer han som JK var satt att granska när det gällde en anmälan om utredningen av Thomas Quick 2006.

- Jag tycker det är utomordentligt olämpligt. Lambertzs omdöme är häpnadsväckande. Frågan är om vi kan ha justitieråd som har den graden av omdöme, säger Leif GW Persson.

Själv svarar Lambertz:

– Det var de som stod till buds. Jag skulle ta reda på hur min bedömning borde vara i det här ärendet och hur jag ser på det här. Fakta fanns hos dem.

Gubb Jan Stigson har inga synpunkter på sina formuleringar i mejlen utan konstaterar att han uttryckte sig som han gjorde.

– Men det är klart att jag kanske skulle ha uttryckt mig lite mer diplomatiskt om jag hade vetat att de skulle bli offentliga, säger han.

Expressen har sökt Claes Borgström.

HUVUDPERSONER I QUICK-DEBATTEN

Göran Lambertz

Justitieråd i högsta domstolen. Arbetade tidigare som justitiekansler och fick då i uppdrag att granska utredningarna mot Thomas Quick. Han fann att alla som arbetat med utredningarna gjort ett bra jobb och menade att de fällande morddomarna var korrekta.

Christer van der Kwast

Pensionerad överåklagare. Arbetade som åklagare och förundersökningsledare i samtliga mordutredningar mot Quick.

Seppo Penttinen

Polisman i Sundsvall. Var förhörsledare vid samtliga förhör och vallningar som gjordes med Quick efter att han började erkänna olika mord.

Claes Borgström

Försvarsadvokat. Försvarade Quick vid samtliga mordrättegångar utom den första. Har kritiserats för att han inte ifrågasatte åklagarens uppgifter.

Gubb Jan Stigson

Journalist på Dala-Demokraten. Har hela tiden varit övertygad om Thomas Quicks skuld och har skrivit ett oräkneligt antal artiklar i ämnet.

Leif GW Persson

Professor i kriminologi. Har sedan 1990-talet ifrågasatt bevisningen mot Thomas Quick. Anser att han är oskyldigt dömd i samtliga åtta mordfall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.