Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW sågar nya dokumentären om Palmemordet

Leif GW Persson är kritisk till teorierna som förs fram i den nya dokumentärserien om mordet på Olof Palme.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den första delen av dokumentärserien om mordet på Olof Palme har redan sänts.Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES

Filmaren Mikael R Hylin har gjort en ny dokumentär om Palmemordet som visas på TV3 och Viaplay.

Första avsnittet har redan sänts – och det imponerar inte på polisprofessor Leif GW Persson.

– Jag har sett avsnittet och det gav mig ingenting. Ingenting som presenterades var nytt, säger han om den uppmärksammade serien. 

Den nya dokumentärserien heter ”Palme, Träsket och mordrättegångarna”. Den består av sju delar och varje avsnitt är mellan 45 och 55 minuter långt. Det första avsnittet sändes i torsdags.

Filmaren Mikael R Hylin har arbetat med serien i 16 år, och ambitionen har varit att ta ett omfattande helhetsgrepp om utredningen.

I serien förs återigen teorin fram att mordet genomfördes av en ensam gärningsman.

Polisprofessorn Leif GW Persson såg det första avsnittet – och är inte imponerad. Han menar att serien antyder att Christer Pettersson var gärningsmannen, något som Leif GW Persson inte tror.

– Jag är ganska allergisk mot slumpen, att en typ som Pettersson bara skulle springa på Palme, att han står och väntar på honom, säger Leif GW Persson, och utvecklar:

– För det var ett jävla väder den där natten med snålblåst och kyla, och ha på sig en revolver som är stor som en spädgris, för att sedan skjuta Palme och gå upp i rök, det tror inte jag på.

Lisbet Palme pekade ut Christer Pettersson, nummer tre, som sin mans mördare.Foto: POLISEN / TT NYHETSBYRÅN PRESSENS BILD

Filmaren Mikael R Hylin håller inte med den kritik som Leif GW Persson riktar mot dokumentären. Han menar att de senare i serien kommer ta upp flera frågor och teorier om hur det hade kunnat gå till. 

– Jag rekommenderar Leif GW Persson att se hela dokumentären. Tanken är att vi gjort ett tidsdokument på en stor historisk händelse, något som skakade om hela Sverige. Vårt huvudsyfte är att visa publiken utredningen och rättegångarna mot Christer Petterson, som är den ende personen som greps, åtalades, dömdes till livstid och senare friades av vårt rättssystem, säger han. 

LÄS MER: Lisbet Palme pekade ut Pettersson: ”Tillintetgjord” 

GW: ”Koppling till Säpo”

Leif GW Persson tror i stället att mordet var planerat med någon som hade insyn i Olof Palmes rörelsemönster.

– Jag tänker mig en person med kunskaper och kopplingar till Säpo eller militära underrättelsetjänsten, som fått vetskap om att Palme skulle ut ensam för det var han inte så ofta. Och då passade mördaren på och grep tillfället i flykten när det äntligen gavs, säger Leif GW Persson.

– Jag tror ju också att han följt efter herrskapet från Gamla stan.

Mikael R Hylin delar inte Leif GW Perssons åsikt om att det skulle röra sig om ett planerat mord från exempelvis Säpo.

– Att tro att det är militären eller Säpo som skulle ha gått tillväga på det här sättet tycker jag är mycket underligt, säger han.

Leif GW Persson menar att polisen inledningsvis hade goda chanser att lösa mordet. Bland annat visste man vem offret var och när, var och hur mordet skedde. Men de återstående frågorna, vem och varför, de undveks för länge.

– "Varför", då blir det genast knepigt eftersom det rör Palme. Det lämnar ju öppet för en massa möjligheter. Och den avgörande frågan, vem var det som gjorde det, där har man ingen kunnat presentera något, säger Leif GW Persson, och ger sin dom:

– Jag har aldrig trott på Pettersson. Han känns inte rätt, helt enkelt.

LÄS MER: Dokumentär kastar nytt ljus över mordet på Olof Palme 

”Många har aldrig tidigare yttrat sig”

Mikael R Hylin har i Aftonbladet sagt att han menar att GW Persson lanserat en egen idé - den om polisspåret. 

– Jag tror att han har en privat åsikt och en officiell åsikt. Han skriver böcker. Han tjänar pengar, sa Mikael R Hylin då vilket GW nu inte vill kommentera. 

Leif GW Persson kritiserar dokumentären för att inte komma med något nytt. Något som Mikael R Hylin inte håller med om.

– Finns väldigt många personer som yttrar sig i serien som aldrig uttalat sig i något sammanhang tidigare, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.