Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW sågar Eliassons terrorutredning

Leif GW Persson sågar Dan Eliassons terrorutredning: Använder det för sin egen överlevnad.
Foto: Olle Sporrong
GW reagerar på uttalandena om att utredningen av terrordådet kan ta uppåt ett år.
Foto: Sven Lindwall

"Ge mig sex utredare och några datatekniker så klarar jag det på en månad."

Så lyder polisprofessor Leif GW Perssons känga till polisen – efter uttalandet att terrorutredningen kan ta ett helt år och kräver ett hundratal utredare.

– Jag blir jävligt trött när jag ser hur Dan Eliasson och hans entourage använder detta för sin egen överlevnad, säger GW.

På en presskonferens dagarna efter terrordådet på Drottninggatan sa Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning, att utredningen kan komma att ta ett helt år och att den "kommer att kräva ett hundratal utredare, analytiker och it-brottsexperter."

Leif GW Persson reagerade direkt.

– Det är nog den konstigaste utfästelse jag sett. De här utredningarna ska bedrivas med största skyndsamhet.

– Jag känner Löfving, det är en hygglig pojke. Men varför ska man hålla på och dra ut på det? Nä, det blir nog åtal till sommaren.

"De här utredningarna ska bedrivas med största skyndsamhet", säger Leif GW Persson.
Foto: Henrik Isaksson/IBL

Men på en ny presskonferens, den 13 april, sa utredningsledaren Anders Wretling att arbetet kommer att ta "minst ett halvår": En specialstyrka om 50 kriminalpoliser och IT-forensiker och tekniker har kopplats in, samtidigt som svensk polis samarbetar med internationella säkerhetstjänster.

– Var han ensam, vad låg bakom, vad var motivet? Det tänker vi också ta reda på, sa Wretling.

Leif GW Perssons kritik mot polisen och Dan Eliasson hårdnar

Nu hårdnar kritiken från Leif GW Persson, som säger att han tröttnat på att rikspolischef Dan Eliasson – som tidigare varit starkt kritiserad – "använder detta för sin egen överlevnad."

– Hur i helvete kan ansvarig polischef säga att hundra utredare ska jobba med utredningen i ett helt år? Ge mig sex utredare och några datatekniker så klarar jag det på en månad, säger han och fortsätter:

– Jag är beredd att ta ett vad mot vem som helst: det kommer inte bli åtal mot någon annan än denne Akilov. Det är jävligt osannolikt att någon mer på allvar kan knytas till detta.

Leif GW Persson tror inte att någon annan än Akilov kommer att åtalas för dådet.

Dan Eliasson vill inte svara på Leif GW Perssons kritik

Dan Eliasson har avböjt att svara på frågor om Leif GW:s kritik. Via mejl hänvisar Mattias Lindholm, pressekreterare vid polisens kommunikationsavdelning, till ett tidigare svar från utredningsledaren Anders Wretling:

– Det är en omfattande utredning med många delar som behöver följas upp. Vi vill säkerställa att den bevisning vi har håller i domstol, även om den misstänkte skulle ta tillbaka eller ändra sina erkännanden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.