GW: Så gick mordet på kungen till

Här tar sig kriminologiprofessor Leif GW Persson in på en maskeradbal - för att återskapa mordet på Gustav III, som sköts på kungliga operan år 1792.

– Det finns likheter med Palmemordet, säger professorn, som till skillnad mot sin programledarkollega Camilla Kvartoft vägrade klä ut sig i kvällens program.

"God afton vackra mask", sa en av de sammansvurna i mordkomplotten mot Sveriges kung Gustav III.

Sedan brann skottet av, som skulle komma att döda regenten.

I kvällens upplaga av programmet går programledaren Camilla Kvartoft och kriminologiprofessor Leif GW Persson flera hundra år tillbaka i tiden och tittar närmare på kungamordet.

– Anledningen till att jag är lite förtjust i det här fallet är att det var en konspiration av adelsmän som låg bakom mordet. Det är ungefär samma förklaring som till att Palme åkte ner, säger Leif GW Persson till Expressen.se.

"Föredömlig utredning"

Utredningen som gjordes är föredömlig och väldokumenterad, trots att den ligger över 200 år tillbaka i tiden, menar han. Professorn ger också gott betyg åt polismästaren Nils Henric Liljensparre, som löste mordet.

– Han är mycket effektiv. Innan folk fick lämna mordplatsen fick de identifiera sig och förhördes om sina iakttagelser, säger han.

En detalj som slutligen kunde avslöja de inblandade var de två pistoler som hittades på platsen, som senare kunde knytas till kapten Johan Anckarström, som pekats ut som drivande i mordkomplotten.

"Hatar att klä ut mig"

Men samtidigt som Camilla Kvartoft smälter in i den tidstypiska miljön, fullt uppklädd i 1700-talsklänning och peruk syns Leif GW Persson i sin vanliga mundering: jeans, väst - och med käppen i hand.

– Jag hatar att klä ut mig. Det får andra hålla på med, säger han.


Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod att Gustav III sköts till döds på Stockholms slott. Han sköts på kungliga operan, men dog på Stockholms slott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.