GW Persson varnar om fara för Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stockholm drabbades av ett terrordåd på Drottninggatan 2010.
Foto: Stefan Söderström
Leif GW Persson är övertygad om att gärningsmannen fick hjälp.
Foto: Simon Hastegård
132 personer har bekräftats döda efter terrordåden i Paris.
Foto: Pascal Rossignol

Efter terrorattacken i Paris – nu varnar Leif GW Person för hotet mot Sverige.

– I Sverige finns väl ett tusental som är kapabla att göra något sådant där:

– De är villiga att offra livet för det de gör. Problemet är också att långt ifrån alla de här personerna är kända av Säkerhetspolisen.

Den 11 december är det fem år sedan Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds i julhandeln i centrala Stockholm. Flera outlösta rörbomber, som fyllts med spik och stålkulor, hittades intill den söndertrasade kroppen. Ingen, utöver den 28-årige självmordsbombaren, dödades.

– Tacka fan för att den där tomten, som sprängde ihjäl sig själv, hade folk i sin närhet som på ett eller annat sätt hade hjälpt honom, säger GW. Att han inte skulle ha haft medhjälpare - jag skakar bara på huvudet när de gick ut med det.

I GW:s senaste kriminalroman "Bombmakaren och hans kvinna" får polisen underrättelseinformation om att ett terrorattentat planeras mot Sverige.

Ett tänkbart scenario.

Avvärjt två attentat

Efter självmordsbombaren i Stockholm har Säpo också avvärjt två terrorattentat i Sverige i närtid, båda från terrornätverket Al-Shabab.

Men Säkerhetspolisen anser inte att hotbilden mot Sverige har ökat. Den ligger kvar på en "förhöjd nivå", som man uttrycker det, trots helgens blodiga mardröm.

– Gång på gång besannas det att sådant här inte går att förebygga till hundra procent. Och att Frankrike har haft så många attentat beror på deras engagemang i konflikten i Syrien. Svenskar var tidigare fredade eftersom vi inte deltog i den typen av aktivitet. Nu är vi en aktiv del av det västerländska säkerhetssamarbetet.

Det känner terroristerna till, menar GW.

– Förr eller senare kommer Sverige att drabbas - varför skulle vi inte det? Alla andra drabbas ju.

Om det skulle hända något i Sverige - vad har de för mål?

– Det är mjuka mål, människor. De är lättare att komma åt. Det kräver inte så stora resurser. Hårda mål, som byggnader, kräver stora resurser. Det tror jag att de passar sig för. Det som biter på dem är folk. De ska helst inte ha med saken att göra, då biter det allra bäst. Politiker är svårare. De har personskydd. De är diskreta med sina göromål.

"Lämpliga tider"

GW varnar främst för attacker mot transportmedel och större folksamlingar.

– Hur många människor ryms det i en tunnelbanevagn - 80? Man väljer också sina mål till lämpliga tider. Det är ingen slump med 11 september (911), det är det amerikanska nödnumret. Det är som vårt 112.

Hur stor är risken för attentat i Sverige?

– I Sverige finns väl ett tusental personer som är kapabla att göra något sådant där - och de har en egenskap som gör att de är jävligt knepiga: De är villiga att offra livet för det de gör. Problemet är också att långt ifrån alla de här personerna är kända av Säkerhetspolisen.

I Parisattackerna var terroristerna väl utrustade: Automatkarbiner, självmordsbälten och bomber.

– I princip finns det väl två tillvägagångssätt. Antingen någon form av explosion - och det behöver inte vara en självmordsbombare. Det räcker med någon som ställer ifrån sig en väska går därifrån. Sedan har du de som håller på med skjutvapen. Jag blev ändå förvånad över att man lyckades göra det på så många ställen samtidigt.

Hur ser automatvapentillgången ut i Sverige?

– När det gäller illegala vapen, i vart fall över tusen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.