Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW Persson: "Quicks resning ett bakslag för van der Kwast"

Christer van der Kwast, som åtalade och fick Thomas Quick fälld för åtta mord, tar bladet från munnen. I en debattartikel i Svenska Dagbladet kritiserar han att hovrätten beviljade Quick resning. Foto: Christian Örnberg
Christer van der Kwast, som åtalade och fick Thomas Quick fälld för åtta mord, tar bladet från munnen. I en debattartikel i Svenska Dagbladet kritiserar han att hovrätten beviljade Quick resning.
- Resningen måste vara ett jävla bakslag för van der Kwast, säger kriminologen Leif GW Persson till Expressen.se.
Pensionerade överåklagaren Christer van der Kwast lyckades få Thomas Quick, numera Sture Bergwall, fälld för åtta mord. Men utredningen – och därmed bevisningen – har kritiserats hårt på framför allt senare år.
17 december 2009 beviljade Svea hovrätt den dömde seriemördaren resning i målet om mordet på den israeliske turisten Yenon Levi i Dalarna 1988.

Klandrar beslut

Ett beslut som Christer van der Kwast nu klandrar i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
”Den bevisning som övertygade tingsrätten om Quicks skuld bygger på att Quick kunnat lämna detaljinformation som väl överensstämmer med offrets skador och vad som framkommit vid den tekniska undersökningen av fyndplatsen”, skriver van der Kwast och fortsätter:
”Hovrättens resonemang ger som jag ser det en skev bild av de ’nya’ omständigheternas betydelse för bevisläget i målet. Kan det vara så att hovrätten utgått från vad parterna anfört och inte djupdykt i utredningsmaterialet? Kan det också vara så att hovrätten tagit intryck av den omfattande massmediala kampanjen mot Quickdomarna och tillämpat resningsreglerna alltför liberalt?”
Enligt Christer van der Kwast innebär resningen ”ett allvarligt avsteg från kravet på hållbart sakligt underlag för resning”:
”Redan misstanken om att hovrätten tänjt på regelsystemet skadar tilltron till rättsväsendet.”
Kriminologen Leif GW Persson, väl inläst på Thomas Quick-fallet, håller inte med honom.

"Fåfängt"

- Det är ganska fåfängt. Det har totalt kommit in åtta olika resningsansökningar och jag är ganska övertygad om att Quick kommer att beviljas resning i samtliga fall och – vilket är unikt i svensk rättshistoria – att man då inte kommer att yrka ansvar på nytt mot honom, säger Leif GW Persson.
Enligt Leif GW Persson har det under 70 år endast beviljats resning i fem mordåtal och i det här fallet finns det ingen bevisning mot Thomas Quick.
Varför slår Christer van der Kwast då ifrån sig?
- För att han i stort sett inte har vunnit några andra mål än dem mot Quick. Han är den åklagare som har sämst statistik och han är helt säkert den åklagare på den nivån, för han slutade ändå som överåklagare, som har unikt dålig statistik vad gäller antalet framgångsrika åtal, säger Leif GW Persson.
- Det där måste naturligtvis bekymra honom kraftigt.
Expressen.se har sökt Christer van der Kwast för en kommentar, utan framgång.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!