Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW om Svarta änkan: Har fått kvinnorabatt

Svarta änkan Carina Frödin är ett bra exempel på Sveriges värsta kvinnlig seriemördare, enligt Leif GW Persson.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Leif GW Persson.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Hon kallas Svarta änkan – och två gånger har hon dödat en man.

I säsongsavlutningen av ”GW:s mord” på TV4 tog kriminologen och författaren upp de makabra fallen.

– När man pratar om henne, så brukar det vara som ett bra exempel på värsta kvinnliga seriemördaren vi har i vår kriminalhistoria, säger Leif GW Persson i programmet.

Hon har kallats för en av Sveriges farligaste kvinnor.

18 januari 2010 satte Carina Frödin, som lyder under öknamnet Svarta änkan, eld på sin och dåvarande makens lägenhet i Grängesberg i Dalarna. Maken miste livet i lågorna. 

Detta är dock inte första gången Carina Frödin har haft ihjäl en man. 

Sju år tidigare, 2003, ströp hon sin pojkvän med en elsladd. 

Men redan 1993 högg efter ett gräl sin dåvarande pojkvän i låret med en kniv. Polisen hittade senare den sovande mannen med kniven kvar i låret. Dådet bedömdes som så pass allvarligt att Carina Frödin åtalades för mordförsök, och dömdes till ett års fängelse.

27 augusti 2010 dömde Svea hovrätt Carina Frödin till livstids fängelse för mord, mordförsök och grov mordbrand. Ett straff hon avtjänar på Hinseberg, som ligger i skogskanten intill sjön Väringen utanför samhället Frövi i Västmanland.

”Som en gammal fröken”

I juli 2016 berättade en källa för Expressen om Carina Frödin:

– Hon går aldrig ut på promenad med de andra intagna längre. Hon träffar bara en väldigt liten grupp människor. Det är "hennes Hinseberg" och hon gör lite vad hon vill där inne. Hon är inte otrevlig, inte hotfull - hon är mer som en gammal fröken: "Så här är det."

I november 2014 skrev också Expressen, med hänvisning till källor inom Kriminalvården, att Carina Frödin börjat smida planer för sitt framtida liv i frihet - även om det dröjer fram till 2019 innan hon kan ansöka hos Örebro tingsrätt om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Planen då var en självbiografi om hennes liv, som ska ge henne inkomster hon ska kunna leva på när hon väl kommer ut.

”Värsta kvinnliga seriemördaren”

I säsongsavlutningen av ”GW:s mord”, som sändes i TV4 på måndagskvällen, tog kriminologen och författaren upp Carina Frödins dödliga dåd.

– När man pratar om henne, så brukar det vara som ett bra exempel på värsta kvinnliga seriemördaren vi har i vår kriminalhistoria, säger Leif GW Persson i programmet.

Om hennes knivattack 1993 – som var något av ett startskott på de hemskheter som sedan skulle följa – konstaterar Leif GW Persson:

– Jag har väldigt svårt att se att en manlig gärningsman, som hugger någon i låret med kniv på det där viset, att han skulle ha kommit undan med ett års fängelse. Det faktum att hon är kvinna har medfört en viss rabatt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.