GW om skjutningarna: ”Har tappat greppet”

Under januari till slutet på april har hela 29 personer dödats i skjutvåld, vilket är betydligt fler än föregående år.
Polisen har tappat greppet, säger kriminolog Leif GW Persson i TV4:s ”Nyhetsmorgon” med anledning av det höga antalet dödsskjutningar i Sverige.
Foto: TV4
En person skadades efter en misstänkt skottlossning i Västerås.
Foto: Mats Adolfsson / VLT
Under tisdagen sköts en man i 25-årsåldern ihjäl i Eskilstuna.
Foto: OLLE SPORRONG
Natten mot den 11 februari i år sköts en 22-årig man knuten till Norrlidengänget i Kalmar till döds.
Foto: JENS CHRISTIAN

Tre personer sköts till döds – inom loppet av fyra dagar.

Skjutvapenvåldet har nu etablerat sig i mindre städer, menar kriminolog Leif GW Persson.

– Först var det ett storstadsfenomen, sedan sprider det sig till nästan storstäder. Nu är det på den nivån att det kan handla om städer med kanske 50 000 invånare som inte har märkvärdig brottslighet – som Kalmar exempelvis, säger han i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Skottlossningarna i Sverige ligger på rekordnivåer. 

Hittills under 2022 har 29 personer skjutits till döds. Det är rejält över snittet. Om trenden håller i sig kommer mellan 65 och 70 personer ha dödats i skjutningar vid årsskiftet. 

Det skulle innebära en ökning med drygt 50 procent jämfört med de senaste fyra åren, noterar kriminologen Leif GW Persson i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

– Så att påstå att polisen är på väg att få kontroll över det här problemet vore en betydande överdrift. Det verkar som om de tvärtom har helt tappat greppet om utvecklingen, säger Leif GW Persson.

Han riktar skarp kritik mot polisen.

– Minskande uppklarning och kraftigt ökande brottstal trots att det formligen vräkts in resurser till dem. Det är något här de har missat, säger Leif GW Persson.

Tre dödsskjutningar på fyra dagar

På fredagskvällen sköts en man till döds i stadsdelen Varberga, Örebro. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska den skadade mannen, som satt i en bil, blivit skjuten i huvudet och två misstänkta gärningsmän ska ha setts fly brottsplatsen på en moped.

Under söndagskvällen sköts en man i 20-årsåldern till döds vid en lågstadieskola i Kalmar. Mordet kopplas till en pågående konflikt kring det så kallade Norrliden-gänget och är den tredje dödsskjutningen i den småländska kuststaden bara i år.

I måndags sköts en man till döds i Eskilstuna. Polisens uppfattning är att dödsskjutningen kan kopplas till en konflikt mellan kriminella grupperingar från olika stadsdelar. Nu befarar polisen att våldet inom Eskilstunas gängmiljö kommer att trappas upp ytterligare, skriver Ekuriren.

Under tisdagen fördes en man till sjukhus efter en skottlossning i Västerås. Polisen utreder händelsen som försök till mord. Enligt ett vittne som VLT talat med ska det ha avlossats runt tio skott.

Inte längre storstadsfenomen

Leif GW Persson konstaterar att skjutvapenvåldet inte längre är ett storstadsfenomen. 

– Det visar att underlaget finns miljövis så att säga, i form av segregerade områden och så vidare. Det här behovet av narkotika utnyttjas på det viset till en lönsam hantering och i den meningen arbetsfri – men riskfylld samtidigt, och kräver speciella mått och steg för att kunna genomföras. Så är man där plötsligt.

Ekot har tidigare rapporterat att omkring 15 procent av de som polisen ringat in som gängkriminella är under 18 år. GW tror att siffran är högre än så.

– Det är de som hela tiden i kraft av vårt rättssystem kan röra sig löst och ledigt alldeles oavsett vad de hittar på. 

– Dels sitter många av de äldre inne, dels är man medveten om de straffrättsliga fördelarna med att gå ner i åldrarna, och dels tycks det finnas ett kolossalt behov av att komma in på den här banan, säger Leif GW Persson i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Dödskjutningar i Sverige

2018: 14 stycken januari till maj (hela året: 43)

2019: 18 stycken januari till maj (hela året: 45)

2020: 19 stycken januari till maj (hela året: 47)

2021: 17 stycken januari till maj (hela året: 45)

2022: 29 stycken till maj

Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.