Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW om regeringskaoset: ”Ungefär som ett dagis”

Leif GW Persson tycker inte det borde vara svårt att samarbeta. Foto: ANDERS WIKLUND/ TT NYHETSBYRÅN
Leif GW Persson tycker att partierna lät Sverigedemokraterna styra debatten för mycket inför valet. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN

Leif GW Persson kallar det för ”mysteriöst” att partierna inte lyckas samarbeta i att bilda en regering.

– Det är ungefär som ett dagis där alla barnen har gått i baklås och sedan har de olika fröknar som säger olika saker om samma sak, säger han till Aftonbladet.

Kriminologiprofessorn tycker att regeringskaoset är förbryllande och till stor del självförvållad. Om partierna alla är på det klara med att de inte vill ha samarbete med SD borde det inte vara någon ”konst att ordna” säger han till Aftonbladet.

– Men man tycks inte klara det som återstår, nämligen att bli rimligt sams om något annat, säger han och jämför dagens svårigheter att bilda en regering med en förskola. 

– Det är ungefär som ett dagis där alla barnen har gått i baklås och sedan har de olika fröknar som säger olika saker om samma sak. 

Lät SD styra debatten

Leif GW Persson tycker att partierna lät Sverigedemokraterna styra debatten för mycket inför valet.

Med frågor om invandring försvann fokus på sådant som han menar att Sverigedemokraterna inte kan lika mycket om som de andra: skola, arbete, sjukvård och äldreomsorg. 

– Hade man pratat om allt det där andra, då hade det blivit en annan femma, för det är Åkesson ju inte särskilt bra på faktiskt. Så där tyckte jag att man gjorde ett betydande misstag. Vilken jag för övrigt framförde till landets numera expeditionsminister på ett tidigt stadium, säger han .  

Uttalad socialdemokrat

I våras var kriminologprofessorn på lunch med Stefan Löfven i Sagerska huset på Löfvens initiativ. Enligt GW Persson handlade samtalet främst om sakfrågor, bland annat kring gängproblematik. 

Leif GW Persson har länge varit öppen med att han är socialdemokrat och i en krönika i Expressen har han förklarat att han kommer att rösta på partiet så länge han lever.