Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW om polisens kritiserade fest: ”Det är extra olämpligt"

Senaste nytt i Expressen TV.
Leif GW Persson.
Foto: TV4/BROTTSJOURNALEN
Leif GW Persson ser inte humorn i situationen.
Foto: TOMAS LEPRINCE

En polisfest i Hälsingland mynnade ut i skämt om Metoo och dansande kvinnliga poliser i korta kjolar.

Polisexperten Leif GW Persson ser inte humorn i situationen. 

– Häller man sprit i folk blir det aldrig bra. Det var olämpligt, säger Persson i Nyhetsmorgon.  

Det var i onsdags tidigare som polisen i Hälsingland anordnade en traditionsenlig julfest. Efter att festligheterna var över gick en polis som närvarat ut på Facebook och vittnade om kvällen fått en, i hennes ögon, sexistisk vändning. 

GW om polisfesten

En manlig inspektör hade äntrat scenen och börjat dra skämt om Metoo-rörelsen. Därefter hade fyra kvinnliga poliser i kort kjol, peruker och polisskjortan med djup urringning gjort honom sällskap – och börjat dansa. 

Kriminolog Leif GW Persson, som under decennier har arbetat nära poliser från hela landet, kommenterade händelsen i TV4-programmet Nyhetsmorgon på söndagen

– Vi tycker att det är extra olämpligt när det inträffar med poliser. När det gäller poliser kräver vi att de ska vara lite mer samlade eller förnuftiga än arbetare i gemen, säger Persson. 

”Jag tar avstånd”

Polisen i Hälsingland anmälde festen och har påbörjat en intern utredning i frågan. Expressen talade tidigare i veckan med Karl von Krusenstierna, lokalpolischef.

– Jag tar avstånd från innehållet. Det ligger inte i linje med det jämställdhetsarbete vi arbetar med, sa von Krusenstierna då. 

– Det jag tycker är viktigt att framhäva är att det var en ett uppträdande under en julfest och de inblandade är oerhört ledsna över hur det här uppfattades. Deras intention var att det skulle vara ett roligt framträdande, men så har det tyvärr inte blivit. 

Leif GW Persson har själv fått vara vittne till sexismen som fortfarande existerar inom den svenska polisen. 

– Poliskåren är en starkt mansdominerad bransch. Man får höra grejer som man gärna avstått, säger han i Nyhetsmorgon. 

– Häller man sprit i folk blir det aldrig bra. Det var olämpligt. Var det till gagn för den här skämtarens karriär? Svar nej.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.