GW om Millennium- boken: Det är stöld

"Det är stöld, jag tycker det", säger Leif GW Persson om den nya Millenium-boken av David Lagercrantz.
Foto: Robin Aron
David Lagercrantz tar kritiken med ro: "Det är jätteroligt", säger han.
Foto: Robin Aron

GÖTEBORG. Stieg Larsson hade inte varit glad åt den pågående Millennium-hysterin med författaren David Lagercrantz i spetsen.

Det menar Leif GW Persson som anför stöld och hyckleri.

– Det hade varit snyggare att säga att det handlar om pengar i stället för att hålla på och tjata om "passion" och "bevara minnet".

David Lagercrantz själv tar författarkollegernas giftpilar med ro.

Samtidigt som David Lagercrantz i går anlände till Bokmässan och Göteborg, var Leif GW Persson gäst under liveinspelningen av P1-programmet "Lundströms bokradio".

Förutom att prata om prosan i Sara Lidmans böcker, vädrade GW Persson sin syn på den nyutkomna fjärde boken i Millennium-triologin, signerad David Lagercrantz.

– Stieg Larsson är ingen märkvärdig författare men en fullständigt hämningslös berättare. Så kommer det en gök som man knappt kan stava efternamnet på och ska "bevara hans minne", sa författaren och kriminologförfattaren och spädde därmed på kritiken från seminariet dagen innan.

"Tror inte att han är så glad"

Under ett samtal med DN-journalisten Björn af Kleen på fredagen, kom man också in på Stieg Larssons "öde".

– Stieg Larsson hamnade i onödig olycka efter sin död. Om det finns ett liv efter detta och han sitter där uppe och iakttar det som nu sker så tror jag inte att han är så glad, faktiskt, sa GW och:

– Men de som har gett tillstånd till detta är upphovsrättsinnehavarna, hans pappa och hans bror. Frånvarande i hans liv och närvarande efter hans död.

Brodern slår tillbaka

Leif GW Persson utvecklar för Expressen och får frågan vem som bär mest skuld, författaren eller familjen, svarar han:

– Det är ett antal medbrottslingar. Det är så fånigt att de inte bara kan säga att det handlar om att tjäna pengar. Det hade varit mycket snyggare än att hålla på och tjata om sin "passion" och "bevara minnet".

– Det är stöld, jag tycker det. Mina barn skulle aldrig göra så, det är uteslutet. Dessutom har jag inte det kommersiella värdet.

Men Joakim Larsson, Stieg Larssons yngre bror slår tillbaka:

– Det är omöjligt för någon utomstående att ha insyn i våra familjeförhållanden. 100 procent av våra inkomster från Lagercrantz bok går till tidningen Expo, säger Joakim Larsson.

GW Persson är bara en av flera författarkollegor som har tyckt i ämnet. I en SVD-artikel hävdade Henning Mankell att Lagercrantz "sålt ut hela sin trovärdighet" och förklarade kollegan död i litteraturen.

"Jag kunde inte njuta alls"

David Lagercrantz som var trött men glad när han mötte Lisbeth Salander-fansen i Göteborg, beskriver tiden runt lanseringen av "Det som inte dödar oss" som ett "gatlopp".

– Jag kunde inte njuta alls. Inte ens när framgången var som störst, det var så chockerande alltihop. Jag har legat vaken på nätterna och tänkt alla möjliga primitiva tankar, men sedan vaknar jag och ler, tänker att jag ska vara tacksam att det blåser och att jag har skrivit en bok som diskuteras.

Men hur tänker du kring kritiken från dina författarkolleger. Henning Mankell hävdade att "du sålt din själ för några kronor" och Leif GW Persson kallar det "stöld".

– Det tycker jag är förtjusande. De är så underbart enkla, det är jätteroligt att de diskuterar det så här.

Men Stieg Larssons ex-sambo Eva Gabrielsson?

– Det är en annan sak, henne har jag all sympati för. Det gör ont i mig att de inte har kunnat komma överens, äger Lagercrantz som ser fram emot att få andas efter helgen.

Så tycker Leif GW om Millennium-hysterin:

'' Jag tänkte på det när de skrev en ny Stieg Larsson, det hade de tydligen gjort för att "måna om författaren". Sveriges mest sålda författare de senaste hundra åren! Det finns väl andra i så fall som man kan bekymra sig över.

'' Stieg Larsson, som jag aldrig har träffat var inte så stark juridisk, vilket gjorde att han hamnade i onödig olycka efter sin död. Om det finns ett liv efter detta och han sitter däruppe och iakttar det som nu sker så tror jag inte att han är så glad, faktiskt.

'' Men de som har gett tillstånd till detta är upphovsrättsinnehavarna, hans pappa och hans bror. Frånvarande i hans liv och närvarande efter hans död. (Från seminarium med DN-journalisten Björn af Kleen, bokmässan fredag)

'' Stieg Larsson är ingen märkvärdig författare men en fullständigt hämningslös berättare. Så kommer det en gök som man knappt kan stava efternamnet på och ska 'bevara hans minne'. Det är befängt. Vanlig stöld. (Ur inspelningen av Sveriges Radios 'Lundströms bokradio', bokmässan lördag.)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.