Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

GW om Lundgren: ”Han kommer fixa det galant”

Leif GW Persson. Foto: OLLE SPORRONG
Peter Lundgren. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

SD-toppen Peter Lundgren har polisanmälts för sexuellt ofredande.

Men Leif GW Persson är säker på att något åtal inte kommer väckas. 

– Då bortfaller grunderna för ett åtal, om inte målsägande ställer upp på det, säger han i Nyhetsmorgon. 

Sverigedemokraten Peter Lundgren har erkänt att han tagit en kvinnlig partikollega på brösten, och de har båda ställt upp och pratat ut om händelsen i en video som partiet lagt ut. 

Leif GW Persson är säker på att det är ett klockrent fall av sexuellt ofredande. Men för att det ska kunna väckas åtal måste kvinnan som blivit ofredad aktivt delta i processen. 

– Då bortfaller grunderna för ett åtal, om inte målsägande ställer upp på det, säger han i Nyhetsmorgon. 

Han poängterar att det är den utsatta kvinnan som måste driva ärendet. De anmälningar som kommit in från andra är helt verkningslösa, menar GW. 

– Utan henne kan det aldrig gå till åtal. Så han kommer fixa det galant. Jämför man med en annan politiker, centerpartisten Eskil Erlandsson, han åkte ju ut med vändande post när man upptäckte sånt här i hans historia. Men inte den här gången, han får vara kvar. Jag tror det beror på skillnad i synsätt i de båda partierna.

”Ganska sorgesamt”

Han poängterar att ingen åklagare tar sig an det här utan medverkan från målsägande. 

Leif GW Persson är inne på samma spår som många andra, att det här inte kommer att påverka Sverigedemokraterna nämnvärt. Han tror dessutom att det inom partiet är en helt överspelad händelse. 

– Det är ganska sorgesamt på något sätt. En sorgesam beskrivning av våra förtroendevalda. Man börjar undra, vad är det för förtroende som gör att de hamnar där? Och vad är det för folk som sätter dem där som inte reagerar och säger ”så här gör man inte, oavsett berusningsgrad”.